Ηράκλειο: Τελεσίδικα ένοχοι οι 2 για το θανάσιμο τραυματισμό της 46χρονης – Τι ποινές επιβλήθηκαν

99

Ένοχοι όπως πρωτόδικα κρίθηκαν νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 2/2 οι δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση θανάτου της αδικοχαμένης Δημητρίας Σκουρογιαννάκη, η οποία είχε αφήσει την τελευταία της πνοή μερικές εβδομάδες μετά τον βαρύτατο τραυματισμό της, σε τροχαίο που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2016, κατά τη διάρκεια αποκομιδής σκουπιδιών από απορριμματοφόρο του Δήμου Ηρακλείου

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης κήρυξε ένοχο τον οδηγό του απορριμματοφόρου και τον τότε προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια.

Ο οδηγός κρίθηκε, εξάλλου, ένοχος επιπρόσθετα για παράβαση υποχρέωσης γνωστοποίησης ατυχήματος στις Αρχές.

Η Έδρα «υιοθέτησε» την εισαγγελική πρόταση που προηγήθηκε για καταδίκη αμφότερων των κατηγορουμένων όπως πρωτόδικα. Αμφότεροι κρίθηκαν εκ νέου ένοχοι, ενώ τους επιβλήθηκαν μειωμένες ποινές σε σχέση με τον πρώτο βαθμό.

Στον οδηγό αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ στον τότε προϊστάμενο το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου.

Στον οδηγό του απορριμματοφόρου επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών και 2 μηνών (πρωτόδικα 4 έτη και 6 μήνες), ενώ στον τότε προϊστάμενο ποινή φυλάκισης ενός έτους και 6 μηνών (πρωτόδικα 2 έτη).

Στην απολογία του, ο οδηγός του απορριμματοφόρου ζήτησε συγγνώμη, ενώ φέρεται να αναγνώρισε την «ευθύνη που του αναλογεί».

Στον αντίποδα, ο τότε προϊστάμενος Τμήματος Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου φέρεται να υποστήριξε ότι είναι αθώος κι ότι δεν είχε καμία ευθύνη για το συμβάν.

Η απόφαση του Εφετείου συνιστά δικαίωση για την οικογένεια της άτυχης Δημητρίας. Στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, βρέθηκαν –μεταξύ άλλων- και τα τέσσερα παιδιά της 46χρονης, τα οποία σε αρκετές στιγμές της διαδικασίας δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Μιλώντας στο neakriti.gr για την ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένη από την απόφαση, ενώ έκανε λόγο για «ηθική δικαίωση της οικογένειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο καταδικασθείς οδηγός συνεχίζει να εργάζεται στην Υπηρεσία Καθαριότητας.

Διακοπή

Η δίκη επρόκειτο να διεξαχθεί την Παρασκευή 19/1 στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης. Η Έδρα διέκοψε, ωστόσο, τη συνεδρίαση (λόγω κωλύματος ενός εκ των συνηγόρων) για σήμερα, οπότε και η υπόθεση εκδικάστηκε.

Ήταν 20 Ιουνίου του 2016, όταν κατά τη διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων, ο οδηγός του οχήματος του Δήμου είχε κάνει οπισθοπορεία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα η άτυχη Δημητρία, η οποία δεν είχε προλάβει να ανέβει πάνω στο όχημα.

Για αρκετές εβδομάδες, η 48χρονη έδωσε “μάχη” νοσηλευόμενη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, πριν τελικά φύγει από τη ζωή μετά από σηπτικό σοκ που υπέστη.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου είχαν δικαστεί και καταδικαστεί για την επίμαχη υπόθεση από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ο οδηγός του  απορριμματοφόρου, καθώς και ο τότε προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ξεκίνησε στις 13 Μαρτίου 2023 και ολοκληρώθηκε στις 26 Μαΐου του ίδιου έτους. Ο οδηγός και ο τότε προϊστάμενος του Τμήματος δικάζονταν για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια.

Εξάλλου, ο οδηγός κατηγορείτο επιπρόσθετα για παράβαση υποχρέωσης γνωστοποίησης ατυχήματος στις Αρχές.

Και οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι: Ο οδηγός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για την ανθρωποκτονία και σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για την έτερη πράξη που του είχε αποδοθεί. Η συνολική ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε, κατά συγχώνευση, ήταν 4 ετών και 6 μηνών. Ο συγκατηγορούμενός του καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών για την ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου αποφάσισε, πάντως, η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη για τους δύο άνδρες. Εντούτοις, αναφορικά με τον οδηγό του απορριμματοφόρου, αποφασίστηκε η αφαίρεση της άδειας οδήγησής του για έναν χρόνο.

Η αείμνηστη μητέρα 4 παιδιών, η οποία ήταν εργαζόμενη στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας στις 20 Ιουνίου του 2016. Η Δημητρία έδωσε τη δική της μάχη για αρκετές εβδομάδες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου, ωστόσο τελικά υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματά της.