Θάνατος 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη: Ο αστυνομικός παραπέμπεται σε δίκη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση 

98

Τι αναφέρει το βούλευμα του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη.

Ο θάνατος του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη, το Δεκέμβριο του 2022, ο οποίος έχασε τη ζωή του από τα πυρά αστυνομικού της ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια καταδίωξης, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ενώ οι Ρομά ξεσηκώθηκαν σε όλη τη χώρα με τις διαδηλώσεις και τις ταραχές να “μη σβήνουν” για μέρες.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με βούλευμα του που δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη, παραπέμπει τον αστυνομικό να δικαστεί για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αλλά και για εκτέλεση παράνομων πυροβολισμών, υιοθετώντας πλήρως την εισαγγελική πρόταση-κόλαφο, όπως έγραψε το dikastiko.gr

Οι δικαστές του Συμβουλίου, κατά πληροφορίες, έκριναν ότι ο κατηγορούμενος αστυνομικός με πρόθεση και δη αποδεχόμενος τη γνώση του ότι από την πράξη του ήταν ενδεχόμενο να παραχθεί το υπό κρίση περιστατικό, σκότωσε τον ανήλικο, τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Θάνατος 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη: Τι αναφέρει το βούλευμα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο παραπεμπτικό βούλευμα περιγράφεται αναλυτικά το χρονικό της καταδίωξης, η οποία ξεκίνησε, όταν αστυνομικοί ενημερώθηκαν ότι το 16χρονο θύμα αποχώρησε με το Ι.Χ. φορτηγάκι του πατέρα του από βενζινάδικο, χωρίς να πληρώσει το ποσό των 20 ευρώ για τα καύσιμα που είχε βάλει.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, ο κατηγορούμενος αστυνομικός πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο δύο φορές από απόσταση 10-15 μέτρων: μία από τις βολίδες πέτυχε το αυτοκίνητο από το πίσω μέρος, διαπέρασε τον υαλοπίνακα, πλήττοντας το πίσω μέρος του κεφαλιού του 16χρονου ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του και τον έλεγχο του αυτοκινήτου, με συνέπεια αυτό να προσκρούσει διαδοχικά στα σκαλοπάτια παρακείμενου ξενοδοχείου και εξωτερικού τοίχου, όπου ακινητοποιήθηκε.

Το ανήλικο θύμα υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από νοσηλεία οκτώ ημερών, όπως αναφέρεται στο βούλευμα.

Με το ίδιο βούλευμα, διατηρείται ο περιοριστικός όρος που είχε επιβληθεί στον 36χρονο αστυνομικό της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.