Δύο αγόρια ηλικίας 12 ετών κρίθηκαν ένοχα εχθές Δευτέρα από βρετανικό δικαστήριο για τον φόνο ενός 19χρονου, τον οποίο σκότωσαν χτυπώντας τον με μια ματσέτα. Είναι οι μικρότεροι σε ηλικία κατηγορούμενοι που καταδικάζονται για φόνο εδώ και 30 χρόνια.

Η δίκη στο δικαστήριο του Νότιγχαμ κράτησε έναν μήνα και οι ένορκοι έκριναν ομόφωνα ένοχους τους δύο ανήλικους. Τα δύο αγόρια αρνούνταν τις κατηγορίες και προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη το ένα στο άλλο.

Στις 13 Νοεμβρίου 2023, τα δύο παιδιά, η ταυτότητα των οποίων απαγορεύεται εκ του νόμου να αποκαλυφθεί, σκότωσαν με την ματσέτα τον Σον Σισαχάι, 19 ετών, ο οποίος βρισκόταν με φίλους του σε ένα πάρκο στο Γουλβερχάμπτον, μια πόλη της κεντρικής Αγγλίας.

Ο Σισαχάι καταγόταν από την Ανγκουίλα (βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στην Καραϊβική) και είχε πάει στη Βρετανία για να υποβληθεί σε θεραπεία για καταρράκτη. Ένα από τα αγόρια, που συχνά κυκλοφορούσε με μια ματσέτα, με λάμα 42 εκατοστών, τον χτύπησε αρχικά στον ώμο. Το θύμα μαχαιρώθηκε, ποδοπατήθηκε και τελικά τον σκότωσαν.

Η ματσέτα βρέθηκε από αστυνομικούς κάτω από το κρεβάτι του ενός αγοριού, που προσπάθησε να την καθαρίσει με χλωρίνη.

Μια μάρτυρας δήλωσε στην αστυνομία ότι είδε το ένα αγόρι να χρησιμοποιεί το μαχαίρι στα πόδια του θύματος και το άλλο να τον χτυπάει και να τον ποδοπατάει στο κεφάλι. Στο δικαστήριο αποκαλύφθηκε ότι τα δύο αγόρια είχαν φωτογραφίες από μαχαίρια στα κινητά τους και είχαν ψάξει σχετικά άρθρα με την επίθεση στο διαδίκτυο.

Ένας από αυτούς είχε ποζάρει με μια μάσκα με το φονικό όπλο για μια φωτογραφία λίγες ώρες πριν την δολοφονία, και βρέθηκε να έχει 11 σημεία με κηλίδες αίματος στα ρούχα του.

Οι νεότεροι καταδικασθέντες

Τα δύο παιδιά είναι οι νεότεροι κατηγορούμενοι που καταδικάζονται για φόνο στη Βρετανία από το 1993. Ενδέχεται να είναι και οι νεότεροι που έχουν διαπράξει έγκλημα με μαχαίρι στη χώρα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στην Αγγλία και την Ουαλία η ηλικία από την οποία κάποιος φέρει ποινική ευθύνη για τις πράξεις του έχει οριστεί στα 10 έτη. Αυτό σημαίνει ότι ένας ανήλικος άνω των 10 ετών μπορεί να συλληφθεί και να δικαστεί εάν διαπράξει κάποιο αδίκημα.

Η ποινή των δύο αγοριών θα ανακοινωθεί αργότερα. Οι ανήλικοι έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους ενήλικους αφού δεν οδηγούνται στις φυλακές αλλά σε συγκεκριμένα κέντρα κράτησης.

Το 2023, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, αυξήθηκαν κατά 7% τα βίαια εγκλήματα με απειλή ή χρήση μαχαιριού (επιθέσεις εναντίον ανθρώπων, ληστείες κλπ.) και πολλά από αυτά διαπράττονται από νέους. Πέρυσι καταγγέλθηκαν σχεδόν 50.000 τέτοια εγκλήματα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι αυτού του είδους τα αδικήματα διπλασιάστηκαν σε αριθμό μέσα σε μια δεκαετία.

Ο θάνατος μιας 15χρονης, που μαχαιρώθηκε στον δρόμο ενώ πήγαινε στο σχολείο της, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, συγκλόνισε τη χώρα. Ο φερόμενος ως δράστης, ένας 17χρονος, πρόκειται να δικαστεί τον προσεχή Νοέμβριο.