Αθώος δήλωσε ο δεύτερος κατηγορούμενος.

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας οδηγήθηκαν δύο Αφγανοί, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία κρατουμένου στις φυλακές της Λάρισας τον Μάιο του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους δύο δράστες, μαχαίρωσε εντός του κελιού τον 31χρονο κρατούμενο, με το θύμα να προσπαθεί να βρει διαφυγή στους διαδρόμους των φυλακών. Τότε, ο δράστης συνέχισε την επίθεση μέχρι να βρει τραγικό θάνατο. Όσον αφορά τον δεύτερο δράστη, το κατηγορητήριο ανέφερε πως είχε υποστηρικτικό ρόλο αν και εκείνος χτύπησε το θύμα.

Δολοφονία κρατουμένου στις φυλακές Λάρισας – Αρνείται την συμμετοχή του ο δεύτερος Αφγανός

Αν και ο πρώτος κατηγορούμενος ομολόγησε τα όσα του καταγγέλθηκαν, ο δεύτερος αρνήθηκε τη συμμετοχή του στη δολοφονία. Αξίζει να σημειωθεί πως η ενοχή του δεύτερου προέκυψε από τις μαρτυρίες των υπόλοιπων κρατούμενων που βρίσκονταν στο σημείο που διαδραματιζόταν η επίθεση. Ωστόσο, σήμερα οι ίδιοι μάρτυρες διαφοροποίησαν τις αρχικές καταθέσεις τους. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο δεύτερος Αφγανός κατηγορούμενος υποστήριξε πως βρέθηκε τυχαία στο σημείο της δολοφονίας καθώς εκείνη τη στιγμή επέστρεφε στο κελί του. Σύμφωνα με την ακροαματική διαδικασία, δεύτερο μαχαίρι στο σημείο της δολοφονίας δεν εντοπίστηκε.

Τα αίτια της δολοφονίας – Τα ναρκωτικά και τα χρέη

Στην κατάθεσή του ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων, υποστήριξε πως το θύμα χρώσταγε πολλά χρήματα στον συγκρατούμενό του από την αγορά ναρκωτικών. «Αυτός που πέθανε δεν ήταν άγγελος. Ήταν έμπορος ναρκωτικών. Με κορόιδευε, μου έφαγε λεφτά» κατέθεσε ο κατηγορούμενος τονίζοντας πως έχει μετανιώσει για την πράξη του και ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του θύματος.

Λόγο για οργανωμένο έγκλημα έκανε η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας της έδρας έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο δράστης υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και οι δύο τέλεσαν την πράξη». Στη συνέχεια ανέφερε πως το δικαστήριο οφείλει να σταθεί στις αρχικές καταθέσεις των τεσσάρων κρατουμένων μετά την επίθεση όπου περιγράφουν λεπτομερώς τη δράση των κατηγορουμένων, και να μην δώσουν βαρύτητα στις δεύτερες καταθέσεις καθώς πραγματοποιήθηκαν υπό το φόβο πιθανών αντιποίνων. Ταυτόχρονα, η ιατροδικαστική έκθεση ανέδειξε πως κάποια χτυπήματα στο σώμα του θύματος, φέρεται πως προκλήθηκαν από το μαχαίρι του δεύτερου Αφγανού, το οποίο δεν εντοπίστηκε ακόμα και μετά από την έρευνα που πραγματοποίησαν οι φρουροί. Η εισαγγελέας με τη σειρά της πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι και να απορριφθεί ο ισχυρισμός για τον πρώτο ότι έδρασε εν βρασμώ ψυχικής ορμής καθώς τα χτυπήματα που κατάφερε ήταν όπως είπε «άρτια εκτελεσμένα για να σκοτώσουν άνθρωπο». Το δικαστήριο με τη σειρά του αποφάσισε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού, για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Για την πράξη της ανθρωποκτονίας τους επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ακρόασης αρκετές ήταν οι φορές που στηλιτεύθηκε από την έδρα η δράση των κρατουμένων στις φυλακές για την αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών, τη χρήση κινητών και τη δημιουργία αυτοσχέδιων όπλων.
Πηγή :
To Top