Λειτουργούσε χωρίς να διαθέτει‭ ‬σχετική‭ ‬‬άδεια‭ ‬από‭ ‬το‭ ‬‬υπουργείο ‬Υγείας‭

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά η οποία στρέφεται κατά της εταιρείας «Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Α.Ε.» και διακριτικό τίτλο «Stem – Health Hellas» που λειτουργούσε τράπεζα βλαστοκυττάρων, καθώς και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

Ο κ. Ζαγορίτης, τη διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων και τον ενδεχόμενο καταλογισμό ποινικών ευθυνών και προσκόμισε όλα τα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά τη διερεύνηση αναφορών οι οποίες υποβλήθηκαν από μεγάλο αριθμό γονέων που είχαν συμβληθεί με την επίμαχη εταιρεία η οποία φέρεται να λειτουργούσε χωρίς άδεια.
Η συγκεκριμένη υποθεση μπήκε στο στόχαστρο της δικαιοσύνης πριν μερικούς μήνες όταν η «Stem-Health Hellas» έβαλε λουκέτο και ενημέρωσε περί «άμεσου κινδύνου καταστροφής των βλαστικών κυττάρων».

Σύμφωνα με πληροφορίες , η εισαγγελική έρευνα αναμένεται να επεκταθεί σε όλες τις λειτουργούσες ιδιωτικές εταιρείες – τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος που δραστηριοποιούνται στον χώρο και οι οποίες φέρονται να μη διαθέτουν άδεια. Μάλιστα, αρμόδια πηγή αναφέρει πως οι τράπεζες υπερβαίνουν τις 15 και εκατοντάδες χιλιάδες γονείς έχουν ήδη καταβάλλει από 1.600 έως 3.000 ευρώ έκαστος για τη φύλαξη του γενετικού υλικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή ζήτησε να διερευνηθεί η περίπτωση να έχει παραβιασθεί η νομοθεσία, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τραπεζών κατά τη συλλογή, τη συντήρηση και τη διαφύλαξη αναντικατάστατου βιολογικού υλικού με αξιόπιστες διαδικασίες, καθώς και το ζήτημα της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

To Top