Τον εφιάλτη που στοίχειωσε το παρελθόν και που σκοτείνιασε κάθε παιδικό της χαμόγελο αντιμετώπισε και νίκησε η Ράνια Ευριπίδου, η οποία πριν από 35 χρόνια και ούσα μικρό κορίτσι, υπέστη σεξουαλική κακοποίηση. Όπως αναφέρει η ίδια με αναρτήσεις σε προσωπικό της λογαριασμό, η ποινή του θύτη της ανακοινώθηκε χθες από το δικαστήριο, το οποίο και απεφάνθη κάθειρξη για ένα χρόνο εντός των Κεντρικών Φυλακών. Για εκείνη, η σημασία βρίσκεται στη λύτρωση που για δεκαετίες αναζητούσε, μέχρι που αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της και μετά από πολλά χρόνια να μιλήσει για τους δαίμονες που κουβαλούσε.        
Όπως αναφέρεται σε άλλες αναρτήσεις, η κ. Ευριπίδου κακοποιήθηκε σεξουαλικά στην ηλικία των 9 και 10 ετών, από κάποιο συγγενικό της πρόσωπο. «Οι μόνες μνήμες που έχω είναι εκείνες της σεξουαλικής κακοποίησης. Θυμάμαι ότι άνοιξε η πόρτα. Έρχεται ένας άνθρωπος και ξαπλώνει πάνω σου και ασελγεί με βία. Ήθελα να κλαίω και μου έκλεινε το στόμα. Μέσα στους λυγμούς μου, προσπαθούσα να καταλάβω τι είδους παιχνίδι ήταν», περιγράφει σε ολιγόλεπτο βίντεο από συνέντευξή της και αναφέρει την ανακούφισή της όταν ακούστηκε εντός της δικαστικής αίθουσας η λέξη: Ένοχος. Στην ποινή που ακολούθησε της ενοχής, η Ράνια Ευριπίδου μιλά για μια σπουδαία νίκη. 

Μεταξύ άλλων αναφέρει «σας παρακαλώ να καταλάβετε πως τότε το να ασελγείς σε ένα παιδί ήταν πλημμέλημα και δεν τιμωρείτο με φυλάκιση. Κι όμως, ο έντιμος και με ενσυναίσθηση δικαστής το αγνόησε και έδωσε το πιο κατάλληλο μήνυμα σε όλους τους θύτες. Ότι ποτέ δεν είναι αργά ένα θύμα να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη, έστω κ αν πέρασαν δεκαετίες». Σημειώνει επίσης «σπάσαμε το κατεστημένο της Κύπρου. Δεν έγινε ξανά κάτι τέτοιο και είμαι πολύ περήφανη και χαρούμενη. Προχωρώ δικαιωμένη πλέον τη ζωή μου». Ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα και ας πάλεψα μόνη μου, σημειώνει στο τέλος.

Σε άλλη της ανάρτηση, υπογραμμίζει ότι «κανένας δεν έχει δικαίωμα να κακοποιεί σεξουαλικά ένα μωρό». Και προσθέτει για την απόφαση της ενοχής: «Όταν άκουσα “ένοχος” η καρδιά μου πήγε να σπάσει! Θεέ μου ευχαριστώ που με δικαίωσες». 

 Όπως σημειώνει, το διάστημα που πέρασε, μελέτησε και διάβασε σχετικά με τις νομοθεσίες που αφορούν στην κακοποίηση αλλά και τα δικαιώματα των παιδιών. «Μου στέρησε τη ζωή μου, την ηρεμία μου. Άξιζα, έστω και τώρα, να νιώσω άνθρωπος», είπε και πρόσθεσε: «Μόλις έχω ξαναγεννηθεί». Η κ. Ευριπίδου σημειώνει, ακόμη, ότι αυτόν της τον αγώνα και μετά από τη δύσκολη απόφαση να δείξει το πρόσωπό της, πλέον επιθυμεί να είναι η φωνή όσων έχουν ζήσει ανάλογη εμπειρία με τη δική της.   

 Ο 71χρονος που καταδικάστηκε, αντιμετώπιζε επτά κατηγορίες για άσεμνες επιθέσεις, που διαπράχθηκαν το 1986 και 1987, όταν η 45χρονη σήμερα Ράνια ήταν παιδί. Η καταγγελία ωστόσο στην Αστυνομία έγινε το 2015.



To Top