Ανεστάλη η ποινή φυλάκισης 18 μηνών που επιβλήθηκε σε 30χρονη για πρόκληση θανατηφόρου οδικού δυστυχήματος, γιατί η κατηγορούμενη είναι έγκυος και η περίπτωσή της εμπίπτει στον περί Προστασίας Ανήλικων Τέκνων Καταδικασθεισών ή Υπόπτων Μητέρων Νόμο του 2005. Αξίζει να αναφερθεί ότι στον συγκεκριμένο νόμο περιέχεται ερμηνεία του όρου «μητέρα», που περιλαμβάνει τόσο τις εγκύους όσο και τις μητέρες παιδιών ηλικίας κάτω των τριών ετών.

Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε όταν η κατηγορούμενη επιχείρησε επαναστροφή σε δρόμο που χωριζόταν σε δύο κατευθύνσεις με συνεχόμενη άσπρη γραμμή. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της, και ενώ στο αυτοκίνητό της βρίσκονταν στο πίσω κάθισμα το κοριτσάκι της, ηλικίας δύο μόλις χρονών και ο σύζυγός της, ανέκοψε την πορεία μοτοσυκλέτας που οδηγούσε 40χρονος.

Από τη σύγκρουση, που ήταν σφοδρή, ο μοτοσυκλετιστής, ο οποίος έφερε προστατευτικό κράνος, εκτινάχθηκε πάνω από το αυτοκίνητο της κατηγορούμενης και ακολούθως έπεσε βίαια στην άσφαλτο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου εξέπνευσε ύστερα από λίγο. Από την πλευρά της, η κατηγορούμενη υπέστη σοκ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες και της δόθηκε εξιτήριο. Το δυστύχημα έγινε στις 19:40 και ήταν νύχτα, αλλά ο δρόμος φωτιζόταν και ήταν στεγνός.

Παραδοχή

Η κατηγορούμενη παραδέχθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας την κατηγορία της αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης συμπεριφοράς, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 40χρονου μοτοσυκλετιστή. Κρίνοντας ένοχη την 30χρονη, ο δικαστής Μανώλης Χριστοδούλου τόνισε ότι η αποτυχία της κατηγορούμενης να αντιληφθεί τη μοτοσυκλέτα δεν προέκυψε λόγω του ότι τα ουσιώδη γεγονότα έγιναν αστραπιαία ή ξαφνικά. Αντίθετα, η κατηγορούμενη εκκίνησε το όχημά της και το οδήγησε επί πεζοδρομίου, έχοντας ορατότητα 105 μέτρα προς την πορεία όπου κινείτο η μοτοσυκλέτα. Επιπλέον, κατά τον χρόνο που επιχειρούσε να στρίψει προς τα αριστερά μπορούσε, γυρίζοντας το κεφάλι προς τα αριστερά, να δει οποιοδήποτε όχημα ερχόταν προς το μέρος της.

Η αποτυχία της να αντιληφθεί τη μοτοσυκλέτα που κινείτο στο δρόμο πριν επιχειρήσει να στρίψει προς τα αριστερά, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι αυτή οδηγούσε με πλήρη αδιαφορία προς την ασφάλεια τρίτων.

Οι ενέργειες της κατηγορούμενης, υπογράμμισε ο δικαστής, συνολικά ορώμενες, ενέχουν έκδηλα το στοιχείο της εγωιστικής παραγνώρισης των κανόνων οδήγησης, των σημάτων τροχαίας, καθώς και πλήρη καταφρόνηση των δικαιωμάτων των άλλων οδηγών και της ασφάλειας προσώπων που επέβαιναν στο όχημά της. Συνεπώς, το επίδικο δυστύχημα επήλθε ως αποτέλεσμα της αμέλειας της κατηγορούμενης, η οποία ενέχει το στοιχείο της εγωιστικής παραγνώρισης τόσο των νόμων και των κανονισμών όσο και της ασφάλειας των άλλων.

Το δικαστήριο, εκτός από την ποινή φυλάκισης με αναστολή, στέρησε παράλληλα το δικαίωμα οδήγησης στην κατηγορούμενη για 18 μήνες.



To Top