Στα πολύ «μαλακά» οι 21 κατηγορούμενοι για διακίνηση ηρωίνης


Ποινές «χάδι», σε σχέση με αυτές που κινδύνευαν από το κατηγορητήριο το οποίο είχε σχηματισθεί σε βάρος τους, επιβλήθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας στους 21 κατηγορουμένους για τη διακίνηση ηρωίνης.
Το δικαστήριο, έπειτα και από πρόταση της εισαγγελέως, αθώωσε τους επτά που κατηγορούνταν για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για τη διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών με την επιβαρυντική περίσταση του προσδοκώμενου οφέλους άνω των 75.000 ευρώ, ενώ τους έκρινε ενόχους για απλή διακίνηση ναρκωτικών. Τους επέβαλε, δε, ποινές από 3έως 5 χρόνια φυλάκισης.
Επίσης, έκρινε πέντε κατηγορουμένους αθώους, τέσσερις ατιμώρητους και τους υπολοίπους για απλή διακίνηση για ιδία χρήση, σε κάποιους αναγνωρίζοντας τοξικομανία και σε άλλους όχι. Για όλους όσοι επιβλήθηκε ποινή, το δικαστήριο δέχτηκε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, ενώ σύντομα αποφυλακίζονται και οι τέσσερις που είχαν προφυλακισθεί μετά τις συλλήψεις τους.
Η δίκη χθες, παρά το μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων και δικηγόρων, κινήθηκε με γρήγορους ρυθμούς και ολοκληρώθηκε στην ουσία σε μία δικάσιμο.

Ηρωίνη
Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας έπειτα από πληροφορίες που είχαν το Μάρτιο του 2018 ξεκίνησαν την επισύνδεση τηλεφώνων και την καταγραφή συνομιλιών.
Στις 9 Μαΐου του 2018 οι αστυνομικοί ταξίδεψαν στην Αθήνα και έκαναν αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι 54χρονου στη Νίκαια Αττικής. Εκεί, στη βάση του πλυντηρίου και στον πάγκο της κουζίνας, βρήκαν και κατέσχεσαν 1.540,7 γραμμάρια ηρωίνης.
Στις 23 του ίδιου μήνα οι αστυνομικοί σταμάτησαν στα διόδια της Νεστάνης αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ένας 59χρονος και μια 26χρονη από την Καλαμάτα. Σε κενό, στο σασί του οχήματος, βρήκαν μια νάιλον συσκευασία με 258 γραμμάρια ηρωίνης.
Στις αρχές Αυγούστου, έπειτα από καταγραφές κι άλλων συνομιλιών, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Καλαμάτα και Αθήνα, από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.
Τότε συνελήφθησαν πέντε άτομα, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε περιελάμβανε δεκάδες άλλα. Τελικά ασκήθηκε δίωξη με διάφορες κατηγορίες για συνολικά 22 άτομα.

Απολογίες και ποινές
Βασικοί κατηγορούμενοι από την Αστυνομία και την Εισαγγελία, μετά τη σύλληψή τους, ήταν επτά άτομα, τα οποία αντιμετώπιζαν την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης περίπτωσης διακίνησης ναρκωτικών.
Ένας 50χρονος Μεσσήνιος που κατοικεί στην Αθήνα και συνελήφθη στην Κυψέλη, κατηγορήθηκε ως αρχηγός της ομάδας, καθώς στο σπίτι του οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 34 ανισοβαρείς συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους που ξεπερνά το ένα κιλό και αρκετά ναρκωτικά δισκία.
Στην απολογία του, είπε ότι είναι χρόνια τοξικομανής, ενώ ό,τι γινόταν ήταν συναλλαγή και «κεράσματα» μεταξύ χρηστών. Αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι διηύθυνε εγκληματική οργάνωση ή πως γνωρίζει όλους τους κατηγορουμένους. Μάλιστα, για τον 34χρονο από την Καλαμάτα που συνελήφθη στο σπίτι του στην Κυψέλη, όταν έγινε η έφοδος της Αστυνομίας, είπε ότι η ηρωίνη που βρέθηκε ήταν δική του, ενώ ο 34χρονος δεν είχε σχέση με αυτή, είναι απλός χρήστης κι αυτός και «έπιναν» μαζί καμιά φορά. Επίσης, είπε ότι δεν προμήθευε κανέναν με ναρκωτικά με την έννοια του εμπόρου. Ο συγκεκριμένος κρίθηκε ένοχος για απλή διακίνηση και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 5 ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ.
Ένας 34χρονος από την Καλαμάτα, που κατηγορούνταν κι αυτός ότι συμμετείχε στην εγκληματική οργάνωση, σημείωσε ότι ποτέ δεν προμήθευσε κανέναν, ενώ ό,τι ανταλλαγή γινόταν, ήταν μεταξύ χρηστών. Επίσης, κρίθηκε ένοχος για απλή διακίνηση και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ.
Ο 34χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από την Καλαμάτα, που συνελήφθη στο σπίτι του 50χρονου στην Κυψέλη, την ώρα που έκανε έφοδο η Αστυνομία, είπε πως είναι χρήστης 12 χρόνια και έχει κάνει πολλές αποτυχημένες προσπάθειες απεξάρτησης. Υποστήριξε ότι πήγε στο σπίτι του 50χρονου για να τον «κεράσει» ηρωίνη και πάνω στο τραπέζι είχε τα ναρκωτικά, τα οποία η Αστυνομία καταλογίζει ως δικά του. Καθώς είχε προφυλακισθεί, είπε ότι παρακολουθεί πρόγραμμα απεξάρτησης στη φυλακή. Κι αυτός κρίθηκε ένοχος για απλή διακίνηση ναρκωτικών και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών με αναστολή.
61χρονος από την Αθήνα, ο οποίος συνελήφθη στην Κυψέλη και στο σπίτι του βρέθηκαν 15 ανισοβαρείς ποσότητες ηρωίνης, συνολικού βάρους περίπου μισού κιλού, ανέφερε ότι δεν ξέρει για ποιον λόγο τον έχουν μπλέξει στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ τα ναρκωτικά που βρήκαν, του τα είχε δώσει για φύλαξη ένας αλλοδαπός προκειμένου να εξασφαλίζει τη δική του δόση, καθώς είναι χρόνιος τοξικομανής. Κι αυτός κρίθηκε ένοχος για απλή διακίνηση και δικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης.

Συναλλαγές ναρκωτικών
39χρονος κατηγορούμενος από την Καλαμάτα, που έχει απασχολήσει κι άλλες φορές για ναρκωτικές ουσίες, αρνήθηκε οποιασδήποτε εμπλοκή με εμπόριο ναρκωτικών, σημειώνοντας πως γινόταν μόνο ανταλλαγή με χρήστες. Κρίθηκε ένοχος για απλή διακίνηση ναρκωτικών και δικάσθηκε σε φυλάκιση 3 ετών.
Οι άλλοι δύο που κατηγορούνταν αρχικά για εγκληματική οργάνωση, αρνήθηκαν την όποια πώληση ναρκωτικών με σκοπό το κέρδος και δικάστηκε ο καθένας σε φυλάκιση 3 ετών.
Από τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, άλλο ένα άτομο καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης, τέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε 3 μήνες φυλάκισης για αγορά και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση από μη τοξικομανή, ενώ όσοι ήταν τοξικομανείς, κρίθηκαν ατιμώρητοι. Τέλος, πέντε κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι.
Η εισαγγελέας Έδρας στην αγόρευσή της μίλησε για ένα ιδιαίτερα μεγάλο κατηγορητήριο και με βαριές κατηγορίες. Τόνισε στη συνέχεια ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας και την ακροαματική διαδικασία δεν τεκμηριώνεται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης ούτε και της συμμορίας που πλέον είναι πλημμέλημα. Ωστόσο, είπε πως ήταν συναλλαγές ναρκωτικών με χρηματικό αντάλλαγμα μεταξύ χρηστών και όχι «κέρασμα». Τέλος, ανέφερε πως αθροίζοντας τα ποσά δε στοιχειοθετείται ούτε η επιβαρυντική περίσταση ότι οι κατηγορούμενοι προσδοκούσαν κέρδος άνω των 75.000 ευρώ.



To Top