Μια ανάσα από το κελί βρέθηκε 55χρονος ο οποίος, κρίθηκε, κατ’ έφεση, ένοχος για έκδοση ακάλυπτων επιταγών ύψους 40.000 ευρώ. Οι ακάλυπτες επιταγές είχαν εκδότρια εταιρεία της οποίας ο κατηγορούμενος ήταν διευθυντής και ουσιαστικά ο μόνος ιδιοκτήτης αφού κατείχε σχεδόν το σύνολο των μετοχών. 
 

Πρωτόδικα, το 2014, η δίκη κατέληξε σε αθώωση του κατηγορούμενου. Το Εφετείο με πρόσφατη απόφασή του ανέτρεψε την αθωωτική απόφαση κρίνοντας πως ο κατηγορούμενος ως το πρόσωπο που υπέγραφε τις επιταγές της εταιρείας της οποίας ήταν, ουσιαστικά, ιδιοκτήτης, δεν μπορούσε να μην έχει ποινική ευθύνη για τις εν λόγω ακάλυπτες επιταγές. 

Μετά την ανατροπή της αθώωσης ο κατηγορούμενος προσέφερε στην παραπονούμενη εταιρεία το ποσό των 12.000 ευρώ έναντι του συνολικού οφειλόμενου ποσού, το οποίο, όμως, η παραπονούμενη εταιρεία δεν αποδέχθηκε, ζητώντας πλήρη εξόφληση. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που τέθηκαν ενώπιον του Εφετείου στο πλαίσιο μετριασμού της ποινής που επρόκειτο να επιβάλει, αναφέρθηκε ότι ο καταδικασθείς είναι οικογενειάρχης, νυμφευμένος με τρία ενήλικα παιδιά, εκ των οποίων η μικρότερη κόρη τους είναι φοιτήτρια και εξαρτώμενη των γονέων της. Το 2013 η εταιρεία του τερμάτισε τη λειτουργία της με αποτέλεσμα να είναι άνεργος μέχρι το 2017 όταν εξασφάλισε εργασία ως ιδιωτικός υπάλληλος με εισοδήματα €800 μηνιαίως, ενώ έχει προσωπικά χρέη για την εταιρεία του.

Κατά τον καθορισμό της αρμόζουσας ποινής το Εφετείο σημείωσε ότι «παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην επιβολή ποινής, η οποία διενεργείται μετά από ανατροπή της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης. Ανεξάρτητα από τυχόν ευθύνη του εφεσίβλητου για την πρόκληση καθυστέρησης, κάτι που δεν μας τέθηκε, το γεγονός παραμένει ότι για την περάτωση της έφεσης, μέχρι το σημερινό τελικό στάδιο, απαιτήθηκαν πάνω από πέντε χρόνια, ενώ για την περάτωση ολόκληρης της υπόθεσης από την καταχώρηση του κατηγορητηρίου πέρασαν 11 χρόνια».

Η καθυστέρηση είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόφαση του Εφετείου για αναστολή της επιβληθείσας ποινής φυλάκισης. Όπως εν προκειμένω, καταλήγει η απόφαση του Εφετείου, «επιβάλλουμε ποινή φυλάκισης 6 μηνών. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψιν την ουσιώδη αλλαγή στις συνθήκες ζωής του εφεσίβλητου κατά το ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα που διέρρευσε διατάσσουμε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής για τρία χρόνια από σήμερα».

https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/879178/gitose-to-keli-log-makras-ekkremodikias

To Top