Δικαστήριο ανατρέπει την καταδίκη του πρώην Νο3 του Βατικανού

Ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ βγήκε από τη φυλακή αφότου το ανώτατο δικαστήριο της Αυστραλία ανέτρεψε την σε βάρος του καταδικαστική απόφαση για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Δικαστήριο ανατρέπει την καταδίκη του πρώην Νο3 του Βατικανού

Ο πρώην «υπουργός Οικονομικών» του Βατικανού, τρίτος στην ιεραρχία, είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έχει ποτέ φυλακιστεί για τέτοιες κατηγορίες.

Το 2018 ένας δικαστής έκρινε πως ο 78χρονος σήμερα καρδινάλιος είχε κακοποιήσει δύο αγόρια στη Μελβούρνη τη δεκαετία του ’90.

Όμως το ανώτατο δικαστήριο της Αυστραλίας ανέτρεψε σήμερα αυτή την καταδίκη, βάζοντας άμεσο τέλος στην εξαετή ποινή φυλάκισης του καρδινάλιου.

Ο Αυστραλός καρδινάλιος επέμενε ότι είναι αθώος από τότε που ασκήθηκε δίωξη από την αστυνομία, τον Ιούνιο του 2017.

Η υπόθεση είχε συνταράξει την Καθολική Εκκλησία, καθώς ήταν ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του Πάπα Φραγκίσκου.

Σήμερα το σώμα επτά δικαστών τάχθηκε ομόφωνα υπέρ του καρδινάλιου Πελ, θεωρώντας πως ο δικαστής που τον είχε καταδικάσει δεν είχε λάβει υπόψιν όλα τα αποδειτικά στοιχεία που παρουσίασε στη δίκη.

Αυτή ήταν η τελική του ευκαιρία, καθώς πέρυσι ένα άλλο δικαστήριο είχε απορρίψει την έφεση που είχε υποβάλει.

Ο Πελ αποφυλακίστηκε από τις φυλακές της Βικτόρια λίγο μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα), έχοντας περάσει εκεί περίπου 400 ημέρες.

Φυσικά η δικαστική απόφαση προκάλεσε τις αντιδράσεις των οικογενειών των θυμάτων. Ο πατέρας του ενός παιδιού δήλωσε ότι είναι σε κατάσταση σοκ. «Λέει πως δεν έχει πια εμπιστοσύνη στο σύστημα δικαιοσύνης της χώρας μας», ανέφερε η δικηγόρος του.

Απ’ την άλλη μεριά, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, δήλωσε πως «το ανώτατο δικαστήριο έλαβε την απόφασή του και αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι σκέψεις του ήταν πάντα με του επιζώντες της κακοποίησης, για τους οποίους η συζήτηση τέτοιων θεμάτων πάντα τους φέρνει πόνο».

Άγνωστο παραμένει αν ο καρδινάλιος θα επιστρέψει στα προηγούμενα καθήκοντά του ως «υπουργός Οικονομικών».

«Η Αγία Έδρα, η οποία είχε ανέκαθεν εμπιστοσύνη στην αυστραλιανή δικαιοσύνη, χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση που εκδόθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο για τον καρδινάλιο Τζορτζ Πελ, η οποία τον αθωώνει από όλες τις κατηγορίες για επιθέσεις σε ανηλίκους», ανέφερε το Βατικανό σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Με πληροφορίες από BBC

https://www.efsyn.gr/kosmos/asia/eirinikos/238235_dikastirio-anatrepei-tin-katadiki-toy-proin-no3-toy-batikanoy

To Top