ΚΥΠΡΟΣ : Γλύτωσε 329 μέρες φυλακή λόγω Εφετείου

Το Εφετείο παρενέβη και ακύρωσε ποινή φυλάκισης δύο μηνών που επεβλήθη σε κατηγορούμενο για κάπνισμα κάνναβης, εμποδίζοντας έτσι την ενεργοποίηση άλλης ποινής 329 ημερών φυλάκισης που είχε ανασταλεί με προεδρική χάρη.

Την έφεση είχε καταχωρήσει καταδικασθείς από το δικαστήριο Λεμεσού σε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 2 μέχρι 12 μηνών σε κατηγορίες που αφορούσαν κατοχή και χρήση ναρκωτικών. Το παράπονο του εφεσείοντα που προβάλλεται με την υπό κρίση έφεση εστιάζεται στο γεγονός ότι κατά την έκθεση των γεγονότων ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου για σκοπούς επιβολής ποινής, καμιά πλευρά δεν πληροφόρησε το Δικαστήριο ότι με την επιβολή ποινής στην κατηγορία της χρήσης ναρκωτικών, θα ενεργοποιείτο ταυτόχρονα και ποινή φυλάκισης 329 ημερών, που αντιστοιχούσε σε προεδρική χάρη που έτυχε ο εφεσείων μετά την καταδίκη του σε πέντε χρόνια φυλάκιση σε άλλη ποινική υπόθεση. Κι αυτό λόγω του ότι το αδίκημα της χρήσης κάνναβης διαπράχθηκε σε χρόνο που ήταν σε ισχύ ο σχετικός όρος που τέθηκε προκειμένου ο εφεσείων να ευεργετηθεί με προεδρική χάρη.

Σημειώνεται ότι με το παράπονο του εφεσείοντα συμφώνησε και η δικηγόρος της Δημοκρατίας, η οποία κάλεσε το Εφετείο να εγκρίνει την έφεση, τονίζοντας ότι αν πράγματι το πρωτόδικο Δικαστήριο πληροφορείτο για την ύπαρξη της προεδρικής χάριτος ασφαλέστατα η ποινή που θα επέβαλλε στον εφεσείοντα θα ήταν διαφορετική.

Το Εφετείο έκρινε ότι η ενεργοποίηση της ανασταλείσας, με προεδρική χάρη, ποινής φυλάκισης των 329 ημερών στην επίδικη κατηγορία, οδηγεί ως θέμα λογικής και δικαίου σε έκτιση ποινής δυσανάλογης προς το αδίκημα (κάπνισμα κάνναβης) που διέπραξε ο εφεσείων. Παραβιάζεται δηλαδή έκδηλα η αρχή της αναλογικότητας, με αποτέλεσμα ο επηρεαζόμενος, ενώ είχε τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης ενός χρόνου, να τιμωρείται εν τέλει με επιπρόσθετη ποινή φυλάκισης 329 ημερών επειδή κάπνισε κάνναβη. Και αυτό γιατί δεν τέθηκε ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου από οποιαδήποτε πλευρά ότι η επιβολή ποινής φυλάκισης των 2 μηνών στην κατηγορία για χρήση χασίς, θα ενεργοποιούσε ανασταλείσα -λόγω προεδρικής χάριτος- ποινή φυλάκισης 329 ημερών.

https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/946481/gytose-329-meres-fylaki-log-efeteioy

To Top