Καταδίκη του προϊσταμένου των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας για θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα

Ποινή φυλάκισης 7 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου στον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Φέρεται ειδικότερα ότι στη Ρόδο, στο 25° χλμ Ε.Ο. Ρόδου – Λίνδου, στις 8 Οκτωβρίου 2017 και ώρα περίπου 04:55, από αμέλειά του, δηλαδή από έλλειψη της προσοχής που όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να επιδείξει, δεν προέβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα που προκάλεσε και επέφερε το θάνατο άλλου.
Ειδικότερα, με την ιδιότητα του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από αμέλειά του, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, απορρέουσα από την υπ’ αριθ. 1030/9.2.2015 απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, όντας αρμόδιος για τη συντήρηση, την εξασφάλιση της ασφαλούς χρήσης της οδού και την άρση των υπαρχόντων κινδύνων, παρέλειψε να άρει έγκαιρα τους κινδύνους που υπήρχαν στο συγκεκριμένο σημείο του οδικού δικτύου και δη παρέλειψε να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα ώστε να εξαλείψει τους κινδύνους για τη ζωή των χρηστών αυτής.
Ειδικότερα παρέλειψε να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την έγκαιρη άρση των κακοτεχνιών της κατασκευής της οδού, για τη δημιουργία δικτύου αποστράγγισης στο σημείο και για την τοποθέτηση προστατευτικού μεταλλικού στηθαίου, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα όμβρια ύδατα σε τέτοια συγκέντρωση ώστε να καλύπτεται με νερό το σύνολο της λωρίδας κυκλοφορίας του ρεύματος με κατεύθυνση από Ρόδο προς Λίνδο και να χάνεται για τους χρήστες της οδού η πρόσφυση με το οδόστρωμα με συνέπεια το υπ’ αριθ. κυκλοφορίας POX-1578 Ι.Χ.Ε., που οδηγούσε ο Τσαμπίκος Κολιού του Νικολάου, να υδρολισθήσει, εξαιτίας των λιμναζόντων υδάτων, να χτυπήσει σε σιδερόβεργα μασίφ με τσιμεντένια βάση περίφραξης που υπήρχε παράπλευρα της οδού και ακολούθως σε στύλο στήριξης φωτισμού της ΔΕΗ, συνεπεία δε των προκληθεισών αιτιωδώς από τις προσκρούσεις κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων επήλθε ο θάνατός του την ίδια ημέρα.
Απολογούμενος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο προκάτοχός του στην υπηρεσία, είχε ήδη αναλάβει την εκτέλεση τεχνικών έργων για τη συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου πριν από τον ίδιο, η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2016. Μέσα στις εργασίες που εκτελέστηκαν, συνολικού κόστους 1.600.000 € δεν συμπεριλαμβανόταν η επίδικη περιοχή. Μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης εργολαβίας (δεν μπορούσε να εκτελεστεί άλλη νωρίτερα), προχώρησε ο ίδιος σε νέα μελέτη προκειμένου να διαπιστωθούν νέες ανάγκες και να ενταθούν σε νέο πρόγραμμα και νέα χρηματοδότηση οι νέες εργασίες συντήρησης του οδικού δικτύου.
Έως τότε δεν θα μπορούσε να δώσει εντολή για νέα εργολαβία, διότι δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί η προηγούμενη. Εντός της νέας μελέτης προϋπολογισμού 1.000.000 € υπήρξαν και εργασίες στην επίδικη περιοχή.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Σταύρος Νικολένδρης.

To Top