Γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε υπουργό για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων

Το δικαστήριο του Παρισιού καταδίκασε την Τετάρτη τον Αλέν Γκρισέ, υπουργό Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων της Γαλλίας για υποβολή δήλωσης περιουσιακών στοιχείων η οποία κρίθηκε «ελλιπής» ή «ψευδής».

Ο υπουργός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή, ενώ δεν θα μπορεί να εκλεγεί σε δημόσια αξιώματα για τρία χρόνια, μια ποινή επίσης με αναστολή.

Ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οδηγήθηκε στο δικαστήριο επειδή παρέλειψε να δηλώσει στη Γαλλική Ανωτάτη Αρχή για τη Διαφάνεια της Δημόσιας Ζωής (HATVP) αποταμιεύσεις αξίας 171.000 ευρώ, καθώς και τη συμμετοχή του σε διάφορες εταιρείες.

Η υπόθεση ήρθε στο φως τον Νοέμβριο του 2020, όταν η HATVP – που δημιουργήθηκε το 2013 για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων και συμφερόντων κρατικών αξιωματούχων και υπουργών – κατέφυγε στη δικαιοσύνη, αναφέροντας ότι η δήλωση του υπουργού ΜΜΕ από τον Αύγουστο του 2020 «παραλείπει χρηματοοικονομικές συμμετοχές σε ένα σχέδιο ταμιευτηρίου μετοχών, καθώς και τον σχετικό λογαριασμό μετρητών, συνολικού ποσού 171.000 ευρώ».

Ο πρόεδρος της HATVP Ντιντιέ Μιγκό είχε κρίνει τότε την παράλειψη ως «σημαντική», σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι FranceInfo. Ως απάντηση, ο Γκρισέ είχε κάνει λόγο για μια «αδέξια» πράξη, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμούσε προσωπικά οφέλη.

Όπως ανέφερε ο συνεργάτης της EURACTIV, OuestFrance, ο υπουργός υπερασπίστηκε τον εαυτό του στο δικαστήριο, λέγοντας ότι «ποτέ δεν είχε σκοπό να εξαπατήσει» και ότι «επέστρεψε» τα χρήματα όταν ανακηρύχθηκε υπουργός τον Ιούλιο του 2020. Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης.

Νωρίτερα φέτος, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι θα διατηρήσει το υπουργικό του αξίωμα «εφόσον ο πρόεδρος με εμπιστεύεται», ακόμα και αν καταδικαστεί.

 

To Top