Νέες τροποποιήσεις σε ΚΠΔ, ΚΠολΔ, ΚΟΔΚΔΛ και Ν. 4871/2021 για τη λειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων

Τροπολογία επί του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών

Κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή τροπολογία – προσθήκη του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου (L 123) και λοιπές επείγουσες διατάξεις».

Συνοπτικά, η τροπολογία προβλέπει:

Στο άρθρο 1 αυτής, την τροποποίηση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 6 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αναφορικά με τα δικαστήρια ανηλίκων. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με τη ρύθμιση αυτή, επιχειρείται η εναρμόνιση με τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και η αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης σχετικά τους ανήλικους παραβάτες.

Στο άρθρο 2 αυτής, την τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 117 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, αναφορικά με την άσκηση πειθαρχικής δίωξης. Η τροποποίηση αυτή στοχεύει στην αποτελεσματικότερη και συνεπέστερη άσκηση πειθαρχικών αρμοδιοτήτων σε σχέση με την ιεραρχική διάρθρωση του εισαγγελικού κλάδου.

Στο άρθρο 3 αυτής, την τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 56 του Ν. 4871/2021, περί επειγουσών ρυθμίσεων για λειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων, ρυθμίζοντας την  περίοδο ισχύος αυτού έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Εν προκειμένω, στόχος είναι η εύρυθμη λειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων, ώστε να μην υφίσταται συνωστισμός στους χώρους των δικαστηρίων και να αποφεύγονται οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία εξαιτίας πανδημίας του covid-19.

Στο άρθρο 4 αυτής, την παράταση ισχύος της παρ. 6 του άρθρου 998 του ΚΠολΔ, ομοίως έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, με την τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 20 του Ν. 4912/2022. Με τη ρύθμιση αυτή, κατά την αιτιολογική έκθεση, επέρχεται ασφάλεια δικαίου με την ομαλή μετάβαση στο νέο δικονομικό καθεστώς.

Τέλος, στο άρθρο 5 αυτής, την τροποποίηση του άρθρου 5 του Ν. 4375/2016 με τίτλο «Αρχή Προσφυγών – Συγκρότηση – Στελέχωση – Λειτουργία». Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται η θέσπιση γενικών και σταθερών κριτηρίων που αφορούν την επιλογή και ανανέωση της θητείας των μελών των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών, προκειμένου αφενός να στελεχώνονται από έμπειρα και ικανά μέλη και αφετέρου να εξοικειώνεται μεγαλύτερος αριθμός δικαστικών λειτουργών με τα ζητήματα διεθνούς προστασίας. Μακροπρόθεσμα δε, επιδιώκεται η αποτελεσματική, απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών, μέσω της ανανέωσης της θητείας των μελών, αλλά και της διαδικασίας που θεσπίζεται για την αντικατάσταση μέλους, όταν αυτό αδικαιολογήτως καθυστερεί τη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία στο hellenicparliament.gr.

To Top