Θεσσαλονίκη: Καταδίκη για τον ιδιοκτήτη σκύλου που δάγκωσε και τραυμάτισε πολίτη

Τασούλα Παπανικολάου

Σε τέσσερις μήνες με αναστολή καταδικάστηκε στη δίκη που έγινε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο ιδιοκτήτης του βέλγικου Μαλινουά που το 2019 είχε τραυματίσει πολίτη στην Τριανδρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης ο πολίτης πλησίασε το σκύλο και εκείνος σηκώθηκε όρθιος παρά το γεγονός ότι ήταν δεμένος και τον κρατούσε ο ιδιοκτήτης του και επιτέθηκε στον άτυχο άνδρα. Το περιστατικό συνέβη νύχτα και ενώ ο ιδιοκτήτης του σκύλου τον είχε βγάλει για βόλτα. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να τον δαγκώσει στο στόμα και να του προκαλέσει τραύματα στο χείλος. Αμέσως κλήθηκε το ΕΚΑΒ και ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου για τις πρώτες βοήθειες  και του έκαναν και ράμματα.

 Στην κατάθεσή του το θύμα είπε:

«Ήταν μία μετά τα μεσάνυχτα και ενώ βάδιζα στο πεζοδρόμιο συνάντησα στην αντίθετη κατεύθυνση έναν άγνωστο άντρα ο οποίος είχε με μεγάλο λουρί δεμένο το ζώο και μόλις έφθασα δίπλα τους σε μία απόσταση περίπου 2.5 μέτρων το σκυλί σηκώθηκε στα πίσω πόδια του τραβώντας και τον ιδιοκτήτη του λόγω  της δύναμης που έχει και μου επιτέθηκε στο πρόσωπο. Εγώ ενστικτωδώς αμύνθηκα βάζοντας το αριστερό χέρι μου για να προστατευτώ και να απωθήσω το ζώο  όμως αυτό με δάγκωσε στο σαγόνι και στη συνέχεια στην αριστερή πλευρά».

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου υποστήριξε ότι ο σκύλος επιτέθηκε γιατί ο πολίτης τον χάιδεψε και αισθάνθηκε απειλή. Ότι προσπάθησε να τραβήξει από το λουρί τον σκύλο αλλά ήταν αδύνατο καθώς όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Η κατηγορία που αντιμετώπισε ήταν σωματική βλάβη από αμέλεια σε βαθμό πλημμελήματος.

Ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη του σκύλου ΌΘων Παπαδόπουλος δήλωσε στο Newpost:

«Στην επιμέτρηση της ποινής το δικαστήριο έλαβε υπόψη την συνυπαιτιότητα του θύματος, που, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του ιδιοκτήτη του σκύλου, είχε απλώσει  τα δυο του χέρια για να χαϊδέψει το σκυλί, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό την βίαιη αντίδραση του ζώου. Επίσης ελήφθη υπ’ όψη το γεγονός ότι η αντίδραση του κατηγορουμένου ήταν άμεση καθώς τράβηξε αμέσως τον σκύλο από το λουρί του και απέτρεψε τα χειρότερα. Η προσέγγιση ενός ζώου, πρέπει να γίνεται με τρόπο ώστε να μην μπορεί να παρεξηγηθεί και να θεωρηθεί ως επιθετική ενέργεια γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προκαλέσει αμυντική αντίδραση με δυσάρεστες συνέπειες».

To Top