200 χρόνια κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο άνω του 1.800.000 ευρώ, στα μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Περισσότερα από 200 χρόνια κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο άνω του 1.800.000 ευρώ, «μοιράστηκαν» χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, στους τρεις αλλοδαπούς και στον έναν ‘Ελληνα που κατηγορούνταν ότι εμπλέκονται στην υπόθεση που είχε εξιχνιαστεί τον Οκτώβριο του 2021 από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και αφορά σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας μετέφεραν από τη γείτονα χώρα παράνομους μετανάστες, τους έβρισκαν κατάλυμα στο νησί μας και φρόντιζαν για την προώθησή τους στην ενδοχώρα.

Συγκεκριμένα κατηγορούμενοι στην υπόθεση συνολικά για εννέα αδικήματα, ήταν δύο Τούρκοι ηλικίας 35 ετών που φέρονται ως τα άτομα που έκαναν τη μεταφορά από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, ένας 68χρονος Έλληνας ιδιοκτήτης καταλύματος στο οποίο φέρονταν να διέμεναν οι παράνομοι μετανάστες (safe house) και ένας 40χρονος από τη Συρία ο οποίος φέρεται να ήταν αυτός που έβρισκε τα safe house και στη συνέχεια μετέφερε εκεί τους παράνομους μετανάστες, και ένας από τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης.

Το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 90 ετών και 4 μηνών (εκτιτέα τα 20 χρόνια σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 863.500 ευρώ σε κάθε έναν από τους δύο Τούρκους με τις εφέσεις να μην έχουν αναστέλλουσα δύναμη.

Στον 68χρονο Έλληνα τον οποίο έκρινε ένοχο μόνο για την εξασφάλιση καταλύματος για δύο παράνομους μετανάστες (στην αρχή κατηγορούνταν για περισσότερους) του επέβαλε ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματικό πρόστιμο 104.800 ευρώ με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Τέλος στον 40χρονο Σύριο επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών και 6 μηνών (εκτιτέα τα 20 έτη) με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Αχιλλέας Δασκαλάκης, Βασίλης Λόγγος, Γιώργος Κυπραίος και Άκης Δημητριάδης.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα με τις απολογίες των κατηγορουμένων οι οποίοι και αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται, χωρίς όμως να πείσουν την κα. Εισαγγελέα της έδρας η οποία και ζήτησε από το δικαστήριο την ενοχή των εμπλεκομένων όπως κατηγορούνται. Το δικαστήριο διέκοψε ακολούθως για χθες (Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023) στις 9 το πρωί προκειμένου να εκδώσει την απόφασή του, όπως και έκανε.

Στην ίδια υπόθεση φερόταν να εμπλέκεται και ένας ακόμη Έλληνας, ιδιοκτήτης καταλύματος ο οποίος όμως έχει αποβιώσει και έτσι έχει παύσει η ποινική δίωξη σε βάρος του.

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, τα χρονικά διαστήματα που φέρονται να διέπραξαν οι εμπλεκόμενοι, τα παραπάνω αδικήματα είναι από τις 14 έως και τις 16 Οκτωβρίου 2021.

Δύο ημέρες αργότερα (18 Οκτωβρίου 2021) εκδόθηκε και ανακοίνωση από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος όπου γνωστοποιούνταν λεπτομέρειες για την υπόθεση και φυσικά οι συλλήψεις συνολικά πέντε ατόμων (περιλαμβανόταν και αυτός που απεβίωσε).

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί οι πέντε άνδρες συνελήφθησαν «για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση παράνομης διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στη Ρόδο, προέβησαν τα στελέχη μικτού κλιμακίου της Λιμενικής Αρχής Ρόδου και της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ).

Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, για ύπαρξη ταχύπλοου σκάφους (Α.Λ.Σ.) σε θαλάσσια περιοχή της Ρόδου.

Άμεσα στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., όπου στελέχη Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισαν και ακινητοποίησαν ανωτέρω ταχύπλοο, κάνοντας χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων άλλα και ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, διότι το ανωτέρω ταχύπλοο σκάφος προσπάθησε να εμβολίσει το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Στη συνέχεια περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., επιβίβασε όλους τους επιβαίνοντες από το ανωτέρω ταχύπλοο, δυο (02) διακινητές και είκοσι επτά (27) αλλοδαπούς, ενώ το ρυμούλκησε ασφαλώς στον λιμένα ν. Ρόδου όπου και κατασχέθηκε.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε από την Λιμενική Αρχή Ρόδου, προέκυψε ότι ηγετικό στέλεχος του ανωτέρω κυκλώματος φέρεται να είναι 40χρονος αλλοδαπός (από τη Συρία), κάτοικος Ρόδου.

Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και επισταμένων ερευνών από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ρόδου και της ΔΑΠΘΑΣ, ο 40χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Ο προαναφερόμενος συλληφθείς φέρεται ότι συντόνιζε σε συνεργασία με τους διακινητές στην Τουρκία, την παράνομη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στη Ρόδο και φρόντιζε για την παραλαβή και μεταφορά τους σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, οι οποίες λειτουργούσαν ως ”safe house”, προκειμένου να τους αποκρύψουν από τις διωκτικές αρχές, ώστε να μην καταγραφούν.

Έπειτα από την διενέργεια νομότυπης κατ’ οίκον έρευνας σε δύο (02) καταλύματα εντοπίστηκαν – μεταξύ άλλων, εννέα (09) αλλοδαποί στερούμενοι νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, των οποίων την παράνομη μεταφορά είχε συντονίσει ο ανωτέρω 40χρονος αλλοδαπός (από τη Συρία), ενώ οι δύο (02) ημεδαποί ιδιοκτήτες τους συνελήφθησαν.

Από την διενέργεια νομότυπης κατ’ οίκον έρευνας στην οικία του 40χρονου αλλοδαπού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
α) Ένα (01) αμφιβόλου γνησιότητας διαβατήριο της Αλβανίας με στοιχεία τρίτου προσώπου.
β) Μία (01) αμφιβόλου γνησιότητας ταυτότητα της Ιταλίας με στοιχεία τρίτου προσώπου.

γ) Δύο (02) αμφιβόλου γνησιότητας Υπηρεσιακά Σημειώματα Ελευθέρωσης Α.Τ. της ημεδαπής με στοιχεία τρίτων προσώπων.
δ) Μία (01) αμφιβόλου γνησιότητας βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου Covid-19 με στοιχεία τρίτου προσώπου.
ε) Mία (01) αμφιβόλου γνησιότητας ταυτότητα της αλλοδαπής.

στ) Ένα (01) απόκομμα ακτοπλοϊκού εισιτηρίου από Πειραιά για Ρόδο με στοιχεία τρίτου προσώπου.
ζ) Τέσσερα (04) εμβάσματα μεταφοράς χρημάτων, διαφόρων χρηματικών ποσών συνολικής αξίας 3.754 ευρώ.
η) Ένα (01) έμβασμα μεταφοράς χρηματικού ποσού αξίας 92,00 ευρώ.
θ) Ένα (01) έμβασμα μεταφοράς χρηματικού ποσού αξίας 270 ευρώ.

ι) Φωτοαντίγραφο κράτησης τριών (03) αεροπορικών εισιτηρίων τρίτων προσώπων, από το αεροδρόμιο Ρόδου με προορισμό το αεροδρόμιο Αθηνών.
ια) Δύο (02) τετράδια τα οποία περιέχουν σημειώσεις με ονόματα πλήθους τρίτων προσώπων, στα οποία αντιστοιχούσαν διάφορα χρηματικά ποσά.
ιβ) Εννέα (09) συσκευές κινητών τηλεφώνων.

ιγ) Ένα (01) πτυσσόμενο μαχαίρι συνολικού μήκους 19 cm.
ιδ) Δύο (02) κάρτες κινητής τηλεφωνίας.
ιε) Τρεις (03) κάρτες sim κινητής τηλεφωνίας.
ιστ) Δύο (02) κάρτες κινητής τηλεφωνίας, με αποσπασμένες τις κάρτες sim.

ιζ) Τρεις (03) φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου τρίτου προσώπου.
ιη) Τρεις (03) κάρτες τραπεζικών αναλήψεων τρίτων προσώπων.
ιθ) Ένα (01) βιβλιάριο τραπέζης.
κ) Μία κάρτα τραπέζης στοιχείων λογαριασμού.
κα) Φωτοαντίγραφο πράξης προσφυγής.

To Top