Αποζημίωση 300.000 ευρώ σε θύμα παιδεραστή ιερέα καλείται να δώσει η αρχιεπισκοπή Κολωνίας στην Γερμανία

Είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο της Γερμανίας αποφαίνεται για μια τέτοια υπόθεση

Δικαστήριο διέταξε την Τρίτη (13/6) μια γερμανική επισκοπή να πληρώσει 300.000 ευρώ  ως αποζημίωση σε άντρα που κακοποιήθηκε επανειλημμένα από καθολικό ιερέα τη δεκαετία του 1970, απόφαση που σύμφωνα με μια ένωση αντίστοιχων θυμάτων ήταν η πρώτη του είδους της στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, το θύμα, 62 χρονών σήμερα, που είχε βιαστεί και κακοποιηθεί σωματικά από έναν ιερέα που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, είχε ζητήσει 750.000 ευρώ από την αρχιεπισκοπή της Κολωνίας.

Ο προεδρεύων δικαστής  είπε ότι το δικαστήριο δεν είχε διατάξει υψηλότερη αποζημίωση επειδή η ζωή του θύματος ευτυχώς δεν είχε καταστραφεί, σημειώνοντας ότι είχε παντρευτεί, είχε παιδιά και ήταν σε θέση να εργαστεί.

Σύμφωνα με το apnews.com, η γερμανική εκκλησία καταβάλλει «εθελοντικές» πληρωμές στα θύματα.

Ορισμένοι έκριναν τα ποσά ως πολύ μικρά. Ένα σύστημα που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2021 προέβλεπε πληρωμές περίπου 50.000 ευρώ ανά θύμα,  αντικαθιστώντας ένα προηγούμενο πρόγραμμα στο οποίο οι πληρωμές ήταν κατά μέσο όρο περίπου 5.000 ευρώ.

Μια έκθεση που ανατέθηκε από την εκκλησία το 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 3.677 άτομα κακοποιήθηκαν από κληρικούς στη Γερμανία μεταξύ 1946 και 2014.

Περισσότερα από τα μισά θύματα ήταν 13 ετών ή νεότερα όταν συνέβη η κακοποίηση και σχεδόν το ένα τρίτο από αυτά ήταν αγόρια.

Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από επισκοπές, συμπεριλαμβανομένης της Κολωνίας, έχουν εκδώσει περαιτέρω εκθέσεις σχετικά με τον χειρισμό υποθέσεων κακοποίησης από τους κληρικούς.

Η Κολωνία είναι ένα ιστορικό κέντρο του καθολικισμού στη Γερμανία: η αρχιεπισκοπή έχει περισσότερους Καθολικούς από οποιαδήποτε άλλη στη χώρα, περίπου 1,8 εκατομμύρια.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις στη Γερμανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος μιας ομάδας θυμάτων.

«Η εκκλησία είναι υπεύθυνη για τα εγκλήματα των ιερέων, των επισκόπων και των προϊσταμένων της» τόνισε.

To Top