Καταδίκη 2 σωφρονιστικών υπαλλήλων για εισαγωγή κινητών σε κρατούμενους στις φυλακές της Νιγρίτας – Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν

Στις απολογίες τους, αρνήθηκαν κατηγορηματικά τα όσα τους αποδίδονται, και τα απέδωσαν στο ότι οι καταγγέλλοντες θέλησαν να τους εκδικηθούν με τον τρόπο αυτό για τις έρευνες που διεξάγονταν κατά καιρούς στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα για την ανεύρεση κινητών τηλεφώνων.

Καταδίκη δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι κατηγορούνται για εισαγωγή και διάθεση κινητών σε κρατούμενους στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών, έναντι αμοιβής.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επέβαλε σε 60χρονο αρχιφύλακα ποινή κάθειρξης 9 ετών και 2 μηνών, και σε 38χρονο υπαρχιφύλακα ποινή κάθειρξης 8 ετών και 8 μηνών. Οι δύο κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στις φυλακές.

Δεν τους αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικόενώ η έφεσή τους δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής.

Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι η κατ’ επάγγελμα δωροληψία υπαλλήλων, εισαγωγή και διάθεση κινητών τηλεφώνων σε κατάστημα κράτησης, όπως επίσης για παράβαση καθήκοντος.

Ο 60χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος καταδικάστηκε επιπλέον για το αδίκημα της παράνομης βίας. Ο ίδιος, μην μπορώντας να πιστέψει την ετυμηγορία τού δικαστηρίου, απευθυνόμενος στον συνήγορό του, τον ρώτησε: «θα πάμε φυλακή τώρα;». Ενώ μετά την απάντηση που έλαβε, ψέλισσε: «δεν θα το αντέξω αυτό».

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται ύστερα από καταγγελίες που έκαναν το 2020 κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν στην Αστυνομία, η «ταρίφα» για την απόκτηση κινητού τηλεφώνου κυμαινόταν γύρω στα 1000 ευρώ, ενώ κατά τους ίδιους ισχυρισμούς, κατέβαλλαν μηνιαίως τουλάχιστον 250 ευρώ ως «ενοίκιο» για τη διατήρηση των συσκευών.

Εισαγωγή κινητών σε κρατούμενους

FREEPIK

«Καθένας είχε την ομάδα του. Είχαν μεταξύ τους ανταγωνισμό», κατέθεσε στο δικαστήριο κρατούμενος, εκ των καταγγελλόντων, αναφερόμενος στους δύο κατηγορούμενους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, επιβεβαιώνοντας όσα είχε καταθέσει στο στάδιο της προδικασίας. Ο ίδιος μάρτυρας ανέφερε ότι η προμήθεια των κινητών γινόταν «παραπλεύρως», μέσω τρίτων προσώπων, όπως και η είσπραξη των χρημάτων από πλευράς κατηγορούμενων.

Εισαγωγή κινητών σε κρατούμενους: Τι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους

Απολογούμενοι, οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από την Νιγρίτα όταν ξεκίνησε η έρευνα και μετατέθηκαν υπηρεσιακά σε άλλες φυλακέςαρνήθηκαν κατηγορηματικά τις κατηγορίες, τις οποίες απέδωσαν στο ότι οι καταγγέλλοντες θέλησαν να τους εκδικηθούν με τον τρόπο αυτό για τις έρευνες που διεξάγονταν κατά καιρούς στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα για την ανεύρεση κινητών τηλεφώνων.

«Αναγκάζομαι να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Ποτέ στα 35 χρόνια που υπηρετώ ως σωφρονιστικός δεν έδωσα κινητό σε κανέναν. Αντιθέτως, βοηθούσα τους κρατούμενους δίνοντάς τους τσιγάρα και διάφορα προϊόντα από την κοινωνική υπηρεσία των φυλακών. Έπραξα τα νόμιμα αψηφώντας τους κινδύνους που διέτρεχα» απολογήθηκε ο 60χρονος αρχιφύλακας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά του, ο 38χρονος υπαρχιφύλακας ανέφερε ότι εργάζεται από την ηλικία των 22 ετών ως σωφρονιστικός υπάλληλος, δηλώνοντας υπερήφανος για τον τρόπο που ασκεί όλα αυτά τα χρόνια τα καθήκοντά του. «Δεν περίμενα ποτέ να βρεθώ κατηγορούμενος», είπε, μεταξύ άλλων.

Απαλλακτική η εισαγγελική πρόταση

Η Εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, καθώς όπως δήλωσε, οι καταγγέλλοντες «έχουν κινηθεί στον σκοτεινό χώρο του εγκλήματος» εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της για τη βασιμότητα όσων ανέφεραν.

Επίσης, η Εισαγγελέας χαρακτήρισε «συγκρουσιακή» τη σχέση μεταξύ σωφρονιστικών και κρατούμενων, τονίζοντας ότι είναι θέμα τακτικήςκάθε φορά που παραπέμπονται στα πειθαρχικά συμβούλια των φυλακών, όταν βρίσκονται πάνω τους συσκευές κινητών.

To Top