Για υπόθεση υπεξαίρεσης 6 εκατ. ευρώ καταδικάστηκαν πρώην διευθυντής τράπεζας και επιχειρηματίας στην Κάρπαθο

Ελευθερία Πελλού

Ένοχοι κρίθηκαν χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ο 64χρονος πρώην διευθυντής της ΑΤΕ Καρπάθου αλλά και ο 71χρονος επιχειρηματίας, οι οποίοι κατηγορούνται στην υπόθεση υπεξαίρεσης ποσού έξι εκατομμυρίων ευρώ και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η υπόθεση εκδικάστηκε μετά από αναίρεση που είχαν κάνει οι δύο κατηγορούμενοι, κατά της απόφασης που είχε λάβει το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 για την υπόθεση αυτή.

Συγκεκριμένα με την τότε απόφαση του δικαστηρίου ο μεν 64χρονος πρώην διευθυντής είχε καταφέρει και είχε «σπάσει» την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα και είχε καταδικαστεί, με το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς σε συνολική ποινή κάθειρξης 10 ετών (8 έτη και 5 έτη κάθειρξη για κάθε κατηγορία), ενώ ο 71χρονος συγκατηγορούμενός του είχε κριθεί ένοχος με το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου σε ποινή κάθειρξης 5 ετών.

Κατά της απόφασης αυτής οι δύο άνδρες άσκησαν αναίρεση στον Άρειο Πάγο η οποία και έγινε εν μέρει δεκτή και έτσι χθες, η ίδια υπόθεση δικάστηκε για δεύτερη φορά από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου το οποίο επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών στον 64χρονο πρώην διευθυντή και συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών στον 71χρονο επιχειρηματία.

Τα αδικήματα που κατηγορούνταν οι δύο άνδρες ήταν:

• Υπεξαίρεση από διαχειριστή ξένης περιουσίας κατ’ εξακολούθηση, το αντικείμενο της οποίας ήταν ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ήτοι συνολικού ποσού 5.775.080 ευρώ σε βάρος τραπέζης που εδρεύει στην ημεδαπή με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 1608/50.

• Παράβαση του νόμου περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων. Το δικαστήριο χθες με την απόφαση και κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη και Ζαμπετούλα Φουτούλη, έκρινε αθώο τον 71χρονο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων ως προς το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ και του επέβαλλε για το λοιπό ποσό, ποινή φυλάκισης 4 ετών, ενώ ο 64χρονος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών για την πρώτη πράξη και σε κάθειρξη 5 ετών για τη δεύτερη πράξη, δηλαδή κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου σύμφωνα με το οποίο, το συνολικό ποσό που φέρεται να έχει υπεξαιρέσει από λογαριασμούς 59 ατόμων που είχαν τα χρήματά τους στην τράπεζα που εργαζόταν ο πρώην διευθυντής, ανέρχεται στο ποσό των 5.775.080 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο 64χρονος πρώην διευθυντής αφού είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών της τράπεζας, τους έπειθε να επενδύσουν τα χρήματα τους σε REPO δηλαδή σε ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς, προκειμένου έτσι να κερδίσουν υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά των καταθέσεων ταμιευτηρίου ή προθεσμίας.

Στη συνέχεια συνέτασσε τα σχετικά έντυπα σύμβασης για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία υπογράφονταν από τους αντίστοιχους πελάτες και τον ίδιο ως διευθυντή παρέχοντας στην όλη πράξη στοιχεία εγκυρότητας και νομιμοφάνειας.

Όμως, τις συμβάσεις αυτές ο πρώην διευθυντής ουδέποτε καταχώρησε στα μηχανογραφικά συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της Τράπεζας. Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση είχε ξεκινήσει να εκδικάζεται από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου (πρωτοβάθμιο δικαστήριο) στις 8 Νοεμβρίου 2018 το μεσημέρι με την εξέταση της πρώτης μάρτυρος κατηγορίας και διεκόπη για τις 15 Νοεμβρίου και εν συνεχεία για τις 12 Δεκεμβρίου 2018 οπότε και ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων, έγινε η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας και οι αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

Στην πρότασή του, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή όπως κατηγορείται του πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου, την ενοχή του 71χρονου συνέταιρου του για το αδίκημα μόνο της νομιμοποίησης εσόδων και όχι της υπεξαίρεσης και την απαλλαγή ελλείψει δόλου τεσσάρων κατηγορουμένων και την αθώωση των λοιπών τριών, πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε από το δικαστήριο.

Η απόφαση ωστόσο του δικαστηρίου ανακοινώθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2019 και μ’ αυτή καταδικάστηκε ο πρώην διευθυντής στον οποίο είχε επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης και κάθειρξη 8 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση, είχε κρίνει αθώο για την κατηγορία της υπεξαίρεσης και ένοχο χωρίς ελαφρυντικό για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων τον 71χρονο συνέταιρο και συγκατηγορούμενό του, στον οποίο και είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 7 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και άλλα επτά άτομα που διατηρούσαν επιχειρήσεις και καταστήματα στο νησί και σε λογαριασμούς τους είχαν γίνει καταθέσεις χρημάτων από τον πρώην διευθυντή, τα οποία και κρίθηκαν αθώα από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

To Top