Οι αλλαγές στους Κώδικες: Το νέο ποινολόγιο της ποινικής δίκης – Αυξάνεται στα 20 χρόνια η ανώτατη ποινή – Συμπαρασύρει την υφ’ όρο απόλυση

Παρουσιάζεται (και στη διαβούλευση) το νομοσχέδιο με 75 αλλαγές στους Κώδικες (ποινικό και ποινικής δικονομίας) από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη. Πρόκειται για την 7η αλλαγή των Κωδίκων από το 2019!

Αύξηση των ορίων συνολικής αλλά και ανώτατης πρόσκαιρης κάθειρξης στα προ του 2019 επίπεδα προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για τις αλλαγές στους Κώδικες, που παρουσιάζει σήμερα το απόγευμα ο Γ. Φλωρίδης. 

Με τις αλλαγές (οι οποίες τίθενται σε δημόσια διαβούλευση) περιορίζεται δραστικά η δυνατότητα αναστολής της ποινής οδηγώντας στις φυλακές (έστω για μικρό χρονικό διάστημα) ακόμα και κατάδικους με φυλάκιση κάτω των 3 ετών. Πρόκειται για την 7η αλλαγή στον Ποινικό και τον Κώδικα Ποινικής δικονομίας μετά το 2019, η οποία ουσιαστικά ανεβάζει και τα όρια της υφ΄όρο απόλυσης, δηλαδή του χρόνου που θα μένουν στις φυλακές οι κατάδικοι για αδικήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr το τελικό σχέδιο του Υπουργείου για εκτεταμένες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ουσιαστικά αντικατοπτρίζει όσα δημόσια έχει πει ήδη ο Γιώργος Φλωρίδης περί επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, πραγματικής έκτισης μέρους των ποινών και αυστηροποίηση του πλαισίου.

Ανώτατες ποινές

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr τροποποιούνται τα άρθρα 52 και 94 του ΠΚ και:

-Αυξάνεται το όριο των ποινών πρόσκαιρων καθείρξεων και ορίζεται πια από 5 έως 20 έτη, όταν μέχρι τώρα ήταν έως 15 έτη. Όσον αφορά στην συνολική ποινή (για περισσότερες της μιας επιμέρους ποινές) αυτή επιστρέφει στα 25 έτη. Συγκεκριμένα, για κάθειρξη από 20 έτη που ήταν το μέγιστο όριο πλέον γίνεται 25 και για τα πλημμελήματα από 8 έτη μέγιστο όριο γίνεται δέκα έτη.

-Τροποποιείται το άρθρο 42 για την απόπειρα: Έτσι ενώ ως γνωστόν η απόπειρα οδηγεί στην επιβολή μειωμένης ποινής κατ’ άρθρο 83 ΠΚ, η νέα ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα επιβολής της ίδιας ποινής και στην απόπειρα και στην τετελεσμένη πράξη όταν η μειωμένη ποινή δεν κρίνεται αρκετή για να αποτρέψει τον δράστη από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων. Επίσης – κατ’ επέκταση αλλάζει το άρθρο 83ΠΚ και αυξάνονται τα πλαίσια όσον αφορά τη μειωμένη ποινή. Συγκεκριμένα, όπου ο νόμος όριζε ως μέγιστη ποινή τα 8 έτη πλέον αυξάνει σε 12 έτη.

Η αύξηση μάλιστα της ανώτατης ποινής στα 20 και 25 χρόνια, εκ των πραγμάτων ανεβάζει αρκετά και το χρόνο παραμονής στις φυλακές, το όριο δηλαδή της υφ΄ όρο απολυσης, της αποφυλάκισης των καταδίκων με περιοριστικούς όρους.

Επίσης το υπουργείο προχωρεί:

Αλλαγές στους Κώδικες

Pixabay

Σε αλλαγές για τα εγκλήματα γενετήσιας ελευθερίας

-Για απόπειρα βιασμού μπορεί να επιβληθεί η ποινή του ολοκληρωμένου εγκλήματος

-Η μέγιστη ποινή από τα 8 χρόνια αναβαίνει στα 20 χρόνια

-Θεσπίζεται γενικό ακαταδίωκτο για δασκάλους, καθηγητές, γιατρούς, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και το ειδικό επιστημονικό προσωπικό που καταγγέλλουν κάθε περιστατικό βίας (ενδοοικογενειακή βία). Εν ολίγοις δεν θα αντιμετωπίζουν εκδικητικές μηνύσεις που τις περισσότερες φορές λειτουργούν αποτρεπτικά για να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά.

Στη φυλακή για πλημμελήματα 

Πλέον θα υπάρχει δυνατότητα (θα είναι ο κανόνας) έκτισης μέρους της ποινής ακόμα και για πλημμελήματα:

-Για ποινές έως 1 χρόνο θα προβλέπεται ως κανόνας η αναστολή της ποινής, εφόσον δεν υπάρχει άλλη αμετάκλητη καταδίκη

-Για ποινές από 1 έως 2 χρόνια το δικαστήριο θα μπορεί είτε να αναστείλει, είτε να διατάξει μετατροπή της ποινής σε χρηματική (εξαγορά) ή να διατάξει έκτιση μέσω κοινωφελούς εργασίας.

– Για ποινές από 2-3 χρόνια θα είναι περίπου υποχρεωτική η έκτιση μέρους της ποινής που θα φτάνει κατ΄ανώτατο όριο τους 6 μήνες και εν συνεχεία αναστολή του υπολοίπου

-Για ποινές άνω των 3 ετών δε θα χωρεί αναστολή συνεπώς μετά την αμετάκλητη καταδίκη, ο κατάδικος θα οδηγείται στις φυλακές.

Επιτάχυνση δικαιοσύνης 

Το νομοσχέδιο θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στις καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης, μέσω πολλές φορές και της δικομανίας των πολιτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το διάστημα από 2018-2022 κατατέθηκαν μόνο στην Αθήνα 700.000 μηνύσεις.

Έτσι επιβάλλονται:

Παράβολο 100 ευρώ για υποβολή μήνυσης (επανέρχεται) εκτός κι αν πρόκειται για οικονομικά ευάλωτους

Δικαστικά έξοδα 1000-1.500 ευρώ στους δικομανείς που υποβάλλουν διαρκώς μηνύσεις

Μια μόνο αναβολή στις δίκες

To Top