Δίκη για 21χρονη Έμμα: 16,5 χρόνια κάθειρξη – Δίκη για 21χρονο Αδαμάντιο Μαντή: 30 μήνες με αναστολή και χωρίς αφαίρεση διπλώματος

Οι υποθέσεις εκδικάστηκαν με 15 μέρες διαφορά. Στη μια η ποινή ήταν μεγάλη, στην άλλη… χάδι

Της Ισμήνης Λέντζου

Δύο νέα παιδιά ακριβώς στην ίδια ηλικία. Δύο νέα παιδιά που το νήμα της  ζωής τους κόπηκε στην άσφαλτο, μέσα σε μια στιγμή σε δύο εγκληματικά τροχαία δυστυχήματα. Η μία είναι η Έμμα που τραυματίστηκε θανάσιμα και εγκαταλείφθηκε από τον 27χρονο καταδικασθέντα οδηγό, πέρσι τον Νοέμβριο, στην Καμάρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Δύο εγκληματικά τροχαία

facebook

Ο δεύτερος, είναι ο πολίστας Αδαμάντιος Μαντής ο οποίος λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 2 Νοεμβρίου 2019 χτυπήθηκε από αυτοκίνητο επί της λεωφόρου Ποσειδώνος. Το κακό συνέβη όταν ο 21χρονος  κατέβηκε από το αυτοκίνητο που οδηγούσε φίλος του. Τότε ένα άλλο όχημα έπεσε με δύναμη πάνω στον νεαρό αθλητή και το σταματημένο αυτοκίνητο…Ο νεαρός αθλητής τραυματίστηκε βαρύτατα, στις 7.30 το πρωί στις 3 Νοεμβρίου 2019 ο 21χρονος άφησε την τελευταία του πνοή.

Δύο εγκληματικά τροχαία

koe.org.gr

Στη δίκη για την Έμμα η ποινή για τον 27χρονο οδηγό ήταν 16,5 χρόνια κάθειρξη, στη δίκη για τον Αδαμάντιο η ποινή για τον 57χρονο οδηγό ήταν 30 μήνες με αναστολή και χωρίς αφαίρεση διπλώματος

Δύο εγκληματικά τροχαία: Η δίκη για την Έμμα η πρώτη που εκδικάστηκε με τον νέο νόμο

Η δίκη για 21χρονη Έμμα είναι η “πρώτη υπόθεση που εκδικάστηκε με το νέο νόμο γι’ αυτό η ποινή είναι τόσο μεγάλη” επισήμανε μιλώντας το πρωί του Σαββάτου η μητέρα της αδικοχαμένης φοιτήτριας.

Συγκεκριμένα η κυρία Κέλλυ Ταμπάκη μίλησε στο ΜEGA και στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!» για την υπόθεση.

“Η υπόθεση της Έμμας είναι η πρώτη υπόθεση που εκδικάζεται με τον νέο νόμο και γι’ αυτό η ποινή είναι τόσο μεγάλη.

Δύο εβδομάδες πριν την εκδίκαση τη δική μας έγινε η εκδίκαση της υπόθεσης του Ολυμπιονίκη Αδαμάντιου Μαντή, που είχε παρασυρθεί στη Ποσειδώνος και εκδικάστηκε με τον προηγούμενο νόμο. Η ποινή του ήταν πλημμέλημα και ήταν 30 μήνες με αναστολή. Για 15 μέρες διαφορά

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς της συνοδηγού του 27χρονου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “αυτές οι μαρτυρίες είναι για Όσκαρ. Φυσικά δεν έπεισαν, όσον αφορά τον οδηγό αλλά για τη συνοδηγό έχουν πείσει γιατί έχει απαλλαχτεί από κάθε κατηγορία. Υπάρχουν τόσα πολλά κενά και έχουν γίνει τόσα για να βγει αυτό το βούλευμα και εγώ προσωπικά δεν θα το αφήσω. Οφείλω να πω πως δεν έχει ζητήσει ένα συγγνώμη. Όλη της η στάση και το ύφος ήταν προκλητικό. Κυκλοφορούσε με ύφος ‘’με κουράσατε’’. Ο οδηγός είπε συγγνώμη για την εγκατάλειψη όχι για το τρακάρισμα γιατί λέει πως πετάχτηκε η Έμμα. Η συνοδηγός είπε πως δεν γνώριζε τον οδηγό. Μετά αντί να πάει να πάρει τηλέφωνο τον πατέρα της να έρθει να την πάρει, αφού όπως είπε τον φοβόταν, πάει με έναν άγνωστο που φοβάται στο Σέιχ Σου και κάνει τρία τσιγάρα και μετά πάει με αυτόν τον άνθρωπο και διανυκτερεύει σε ξενοδοχείο;» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στους γονείς του οδηγού δεν ξέρω πού είναι.  Ο οδηγός ήταν παράνομος εδώ και έπρεπε να δίνει το παρών στην Τροχαία, αλλά δεν κάναμε τίποτα. Τον κρατούσαμε εδώ να μην μας φύγει. Δεν γνωρίζω πού είναι οι γονείς του και δεν με φορά κιόλας. Όσον αφορά την οικογένεια της συνοδηγού ήταν προκλητική όλη τους η στάση. Τι να πω».

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε το dikastiko.gr, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επέβαλε στον 27χρονο οδηγό συνολική ποινή κάθειρξης 16,5 ετών.

Η απόφαση για την ποινή ήταν ομόφωνη και το ίδιο κι η ετυμηγορία των δικαστών ως προς την ενοχή για τις πράξεις της επικίνδυνης οδήγησης που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο, της εγκατάλειψης τροχαίου ατυχήματος και της οδήγησης χωρίς άδεια.

Σύμφωνα με την απόφαση, η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής, με συνέπεια ο 27χρονος καταδικασθείς να επιστρέψει στις φυλακές.

Αλλαγές στους Κώδικες: Στη φυλακή για την πρόκληση τροχαίου με παραβίαση “κόκκινου”- Πότε η ποινή μπορεί να φθάσει και τα ισόβια

Στο μεταξύ όπως έγραψε το dikastiko.gr, στη δεύτερη αυστηροποίηση εντός του 2024 σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά που προκαλεί ένα μικρό θανατηφόρο “πόλεμο” κάθε χρόνο για τη χώρα μας, σε επίπεδο ανθρωπίνων ζωών που χάνονται, προχωρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των εκτεταμένων αλλαγών στον Ποινικό και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Έτσι μετά την ανάδειξη σε κακούργημα της πρόκλησης τροχαίου λόγω υπερβολικής ταχύτητας (στις αρχές του χρόνου), στο άρθρο 290Α ΠΚ, προστίθεται παράγραφος που οδηγεί στη φυλακή και οδηγούς που προκαλούν τροχαίο παραβιάζοντας τον ερυθρό σηματοδότη. Μάλιστα η ποινή ανεβαίνει πάνω από 10 χρόνια για έναν θάνατο και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα ισόβια!  

To Top