Δεκτή εν μέρει αγωγή κατά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από 3 συγγενείς αδικοχαμένης 19χρονης σε τροχαίο δυστύχημα

Δαμιανός Αθανασίου

Με την υπ’ αριθμ. 642/2023 απόφαση του 2ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή που άσκησαν κατά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τρεις συγγενείς αδικοχαμένης 19χρονης σε τροχαίο δυστύχημα στην εθνική οδό Ρόδου αεροδρομίου-ανατολικών ακτών Ρόδου.
Το δικαστήριο με την απόφασή του αναγνωρίζει την υποχρέωση της εναγόμενης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να καταβάλει σε καθέναν από τους πρώτο και δεύτερη από τους ενάγοντες το ποσό των 20.000 ευρώ και στον τρίτο ενάγοντα το ποσό των 10.000 ευρώ, νομιμοτόκως, από την επίδοση της αγωγής και μέχρι την πλήρη εξόφληση.

Η Βηθλεέμ Χατζηκαλημέρη, έχασε τη ζωή της στις 30.9.2018, σε ηλικία μόλις 19 ετών, σε αυτοκινητιστικό ατύχημα που επεσυνέβη στο 3° χλμ της εθνικής οδού στην λωρίδα-ρεύμα κυκλοφορίας από Αεροδρόμιο προς Ανατολικές Ακτές Ρόδου (περιοχή Τσαΐρι).
Ο αιφνίδιος, άδικος, αδόκητος και τόσο πρόωρος θάνατός της, κυριολεκτικά στο άνθος της ηλικίας της, βύθισε στη θλίψη και στο πένθος για όλη τους τη ζωή τους συγγενείς της και συγκλόνισε την κοινωνία της Ρόδου.
Η Ε.Ο. αεροδρομίου-ανατολικών Ακτών Ρόδου στο παραπάνω σημείο αποτελείται από δύο ρεύματα κυκλοφορίας αντίθετης κατεύθυνσης με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και συνολικό πλάτος οδοστρώματος 8,50 μέτρων, πέραν δε από κάθε λωρίδα κυκλοφορίας υπάρχει έρεισμα πλάτους ενός μέτρου προς ανατολικές ακτές και 1,20 μέτρου σε εκείνη προς αεροδρόμιο Ρόδου.
Σημειωτέον ότι στο εν λόγω σημείο της παραπάνω Ε.Ο, όπου επεσυνέβη το ένδικο θανατηφόρο ατύχημα υπήρχε στις 30.09.2018 σήμανση για τα οχήματα που κινούνταν στη λωρίδα κυκλοφορίας αυτής, ήτοι από αεροδρόμιο προς ανατολικές ακτές Ρόδου, με πινακίδα τύπου Ρ- 32, που προσδιόριζε το σε ισχύ όριο ταχύτητας στο εν λόγω σημείο στα 80 χλμ/ώρα και οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας αυτής (Ε.Ο) δεν διαχωρίζονταν μεταξύ τους με προστατευτικά για την κίνηση των επ’ αυτών κινούμενων οχημάτων μεταλλικά στηθαία ασφαλείας (μπάρες) ή με κεντρική νησίδα ασφαλείας, έτσι ώστε να αποκλείεται η εκτροπή αυτών για οποιονδήποτε λόγο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και η συνακόλουθη σύγκρουσή τους με αντιθέτως κινούμενα οχήματα.
Επιπλέον, η κατάσταση του οδοστρώματος στο σημείο του ατυχήματος την 30.09.2018, την ώρα που αυτό συνέβη, ήταν υγρή λόγω βροχής που είχε αρχίσει να πέφτει.
Συγκεκριμένα, η Βηθλεέμ Χατζηκαλημέρη περί ώρα 13.15 της 30.9.2018 εκινείτο επί της Ε.Ο Αεροδρομίου-Ανατολικών Ακτών Ρόδου στη λωρίδα κυκλοφορίας προς τις ανατολικές ακτές με προορισμό το Φαληράκι, οδηγώντας αυτοκίνητο μάρκας HYUNDAI ATOS PRIME-AMICA (990 cc) το οποίο την παραπάνω ημεροχρονολογία ήταν άριστα συντηρημένο από κάθε άποψη.
Όταν έφτασε στο 3° χλμ της ανωτέρω Ε.Ο. (περιοχή «Τσαΐρι») με το αυτοκίνητο με κανονική-επιτρεπόμενη ταχύτητα (80 χλμ/ώρα), ήτοι εντός του ορίου ταχύτητας της άνω οδού, και άρχισε να εισέρχεται σε πολύ ανοιχτή δεξιά στροφή, και δη στο προαναφερθέν σημείο, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της λόγω ανωμαλιών και παραμορφώσεων της ασφαλτικής επιφάνειας του οδοστρώματος και της συνακόλουθης μείωσης στο ελάχιστο της πρόσφυσης αυτού (αυτοκινήτου), οι οποίες δημιουργήθηκαν, όπως διατείνονται οι συγγενείς της, εξαιτίας της πλημμελούς-ανεπαρκούς, άλλως ανύπαρκτης, συντήρησής του από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Μοιραίο και αναπόφευκτο αποτέλεσμα όλων αυτών των δυσμενών παραγόντων σε συνδυασμό με το ό,τι δεν υπήρχαν, ως έδει, στο παραπάνω σημείο του ενδίκου ατυχήματος προειδοποιητικές πινακίδες ήταν η εκτροπή του αυτοκινήτου, που οδηγούσε, προς τ’ αριστερά και λόγω της φυγόκεντρης δύναμης, η είσοδός του στο αντίθετο ρεύμα (λωρίδα) κυκλοφορίας της ανωτέρω Ε.Ο. προς Αεροδρόμιο Ρόδου, εντός του οποίου, αφού διήνυσε απόσταση 25,69 μέτρων, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με την εμπρόσθια αριστερή πλευρά του αρχικά με το αυτοκίνητο που οδηγούσε Μολδαβή έχοντας τέσσερις επιβάτες, και ακολούθως με το όπισθεν της ανωτέρω κινούμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε ημεδαπός και τέλος, περιστρεφόμενο, διήνυσε απόσταση 13,60 μέτρων, με κατεύθυνση προς τα δεξιά, και δη προς την λωρίδα κυκλοφορίας της άνω Ε.Ο. από το Αεροδρόμιο Ρόδου προς ανατολικές ακτές, όπου ακινητοποιήθηκε επί του ερείσματος της λωρίδας αυτής με πρόσωπο προς το Αεροδρόμιο Ρόδου, δηλαδή με πρόσωπο προς την αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με εκείνη προς την οποία αρχικά, προ του ενδίκου ατυχήματος, εκινείτο.
Από την ανωτέρω σύγκρουση τραυματίστηκε θανάσιμα και έχασε τη ζωή της έχοντας υποστεί βαρύτατες σωματικές βλάβες, ήτοι κακώσεις θώρακος και κοιλίας, πράγμα που δεν θα είχε συμβεί, αν το οδόστρωμα στο σημείο του ατυχήματος είχε συντηρηθεί-επισκευαστεί εγκαίρως.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η σήμανση των 80 km/h που είχε τοποθετηθεί ως η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα για την εξασφάλιση της ασφαλούς κυκλοφορίας των διερχόμενων οχημάτων, βάσει της συνταχθείσας (από το 1995) μελέτης εφαρμογής της εν λόγω οδού, χωρίς περαιτέρω να αναφέρεται, ούτε αυτό να προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ότι από το χρονικό σημείο αυτό (1995) και μετά έως την ημερομηνία του ατυχήματος (30.9.2018) έλαβε χώρα έλεγχος από τα αρμόδια όργανα της Υπηρεσίας σχετικά με την κατάσταση της εν λόγω οδού και την επιδιόρθωσή της ή έστω την τυχόν τροποποίηση της σήμανσής της (μείωση ορίου ταχύτητας ή προσθήκη σήμανσης Πρ-6 για μειωμένη ταχύτητα λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος σε περίπτωση βροχόπτωσης) κατά τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στην κατάσταση του οδοστρώματος.
Επιπλέον, έκρινε ότι δεν προέκυψε η επιβαλλόμενη εκ του νόμου τουλάχιστον ανά δεκαπενθήμερο, επιθεώρηση των οδών αρμοδιότητας της Περιφέρειας, για τη διαπίστωση βλαβών του οδοστρώματος και των λοιπών στοιχείων ασφαλείας της οδού και καταγραφή των ευρημάτων τους σε ειδικό βιβλίο, που τηρείται με ευθύνη του προϊσταμένου τους.
Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι κ.κ. Δήμος Μουτάφης και Αιμίλιος Χαρλαύτης.

To Top