«Έσπασε» τα ισόβια ο φίλος του που έστησε τη ληστεία

Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 12 χρόνια από την αποκάλυψη ενός εκ των πιο στυγερών εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί στη Μεσσηνία και χθες έκλεισε ο δικαστικός κύκλος της υπόθεσης, με την καταδίκη σε δεύτερο βαθμό δύο ατόμων που κρίθηκαν ένοχοι, ως φυσικός αυτουργός ανθρωποκτονίας από πρόθεση και ληστείας που τελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα ο ένας και ως ηθικός αυτουργός σε ληστεία, τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα και η οποία συνδέεται αιτιωδώς με τη θανάτωσή του, ο άλλος. Ο δεύτερος κατάφερε να «σπάσει» τα ισόβια στα οποία είχε καταδικασθεί πρωτόδικα, όχι όμως και ο πρώτος.

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2011 ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Γυφτέας βρίσκεται δολοφονημένος στο πολυτελές αυτοκίνητό του, στα «Αγριώματα» στα Γιαννιτσάνικα Καλαμάτας, λίγα μέτρα μακριά από την πύλη του σπιτιού του. Η υπόθεση δεν εξιχνιάσθηκε αμέσως, αλλά τελικά στο εδώλιο οδηγούνται ως ηθικός αυτουργός της ληστείας 56χρονος φίλος του θύματος και ως φυσικός αυτουργός της ανθρωποκτονίας και της ληστείας ένας 50χρονος.

Ισόβια
Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν δικασθεί χωριστά, καθώς ήταν διαφορετικός ο χρόνος σύλληψης. Όμως, αποφασίστηκε η συνεκδίκαση των υποθέσεων και τώρα κάθισαν μαζί στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Καλαμάτας.

Η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και το δικαστήριο χθες ανακοίνωσε την απόφασή του.

Πρωτόδικα ο 56χρονος φίλος του θύματος κρίθηκε ένοχος από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κυπαρισσίας για ηθική αυτουργία σε ληστεία κατά συναυτουργία, τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα σε βάρος προσώπου και η οποία συνδέεται αιτιωδώς με τη θανάτωσή του, ενώ του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Ο 50χρονος πρωτόδικα κρίθηκε ένοχος ως φυσικός αυτουργός σε ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα κατά συναυτουργία και ληστεία κατά συναυτουργία που τελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα σε βάρος προσώπου που συνδέεται αιτιωδώς με τη θανάτωσή του. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία και σε 10 χρόνια κάθειρξης για τη ληστεία.

«Έσπασε» τα ισόβια ο ένας
Χθες το δικαστήριο έκρινε ενόχους και τους δύο όπως πρωτόδικα, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισής τους ζήτησαν την αναγνώριση ελαφρυντικών ότι συμπεριφέρθηκαν καλά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την πράξη τους.

Το δικαστήριο μετά από πρόταση και της εισαγγελέως Εφετών απέρριψε τη χορήγηση ελαφρυντικού στον 50χρονο κατηγορούμενο ως φυσικό αυτουργό της ανθρωποκτονίας και της ληστείας, αλλά το αποδέχτηκε για τον 56χρονο φίλο του θύματος που κρίθηκε ένοχος για την ηθική αυτουργία στη ληστεία που επέφερε το θάνατο του επιχειρηματία.

Στον 50χρονο το δικαστήριο επέβαλε την πρωτόδικη ποινή και καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και σε κάθειρξη 10 ετών για τη ληστεία.

Στον 56χρονο η ποινή από ισόβια μειώθηκε σε κάθειρξη 10 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι ο 50χρονος είχε συλληφθεί το 2018 στη Θεσσαλονίκη, με τους αστυνομικούς να μένουν έκπληκτοι διαπιστώνοντας ότι ο άνθρωπος που είχαν μπροστά τους είχε «πεθάνει» από το 2014, καθώς είχε κατατεθεί πλαστή ληξιαρχική πράξη θανάτου, προκειμένου να πάψει το ένταλμα που είχε εκδοθεί σε βάρος του για τη συγκεκριμένη δολοφονία.

Από τις πιο άγριες δολοφονίες
Το Φεβρουάριο του 2011 ο 46χρονος επιχειρηματίας Παναγιώτης Γυφτέας είχε βρεθεί άγρια δολοφονημένος στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, ακινητοποιημένος με χειροπέδες και κολλητική ταινία, με πολλαπλά χτυπήματα, κυρίως στο κεφάλι.

Οι έρευνες είχαν δείξει ότι ο επιχειρηματίας, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, είχε πέσει θύμα ενέδρας ελάχιστα μέτρα από την είσοδο του σπιτιού του. Το δε αυτοκίνητο, με το μακάβριο περιεχόμενο, είχε βρεθεί σε παρακείμενο κτήμα.

Της Βίκυς Βετουλάκη

To Top