ΚΥΠΡΟΣ : Απολογήθηκε και αποζημίωσε την 35χρονη μετά την καταδίκη

Σε γραπτή απολογία και χρηματική αποζημίωση προέβη ο 54χρονος Γ. Τ. που κρίθηκε ένοχος από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου την περασμένη Τρίτη (12/12) για το θαλάσσιο ατύχημα και τον σοβαρό τραυματισμό 31χρονης ομογενούς από τη Βρετανία, στη θαλάσσια περιοχή Κόννου στον Πρωταρά, στις 13/8/2017.

Η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή στη χθεσινή δικαστική διαδικασία, στην οποία ο συνήγορος υπεράσπισης του καταδικασθέντα αγόρευσε για μετριασμό της ποινής του πελάτη του. Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος του αναφέρθηκε στους παράγοντες αυτούς προκειμένου να ληφθούν υπόψιν κατά την επιβολή της ποινής του. Η γραπτή απολογία και η χρηματική αποζημίωση διευθετήθηκε από τον 54χρονο στο πλαίσιο της αστικής υπόθεσης στο ναυτοδικείο και λίγο μετά την ποινική του καταδίκη την περασμένη Τρίτη (12/12).

Στο πλαίσιο της αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης έγινε αναφορά και στις προσωπικές συνθήκες του καταδικασθέντα, ο οποίος με βάση τα όσα ειπώθηκαν είναι λευκού ποινικού μητρώου και είναι ευυπόληπτος επιχειρηματίας ως ιδιοκτήτης δυο ξενοδοχειακών μονάδων.

Να σημειωθεί ότι όπως είπε χθες η Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστής, Μαρίνα Ιεροκηπιώτου, θα γνωστοποιήσει την απόφασή της για την ποινή που θα επιβληθεί στον 54χρονο στις 29 Δεκεμβρίου. Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι τότε ο Γ.Τ. θα τελεί υπό κράτηση λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων για τα οποία κρίθηκε ένοχος.

Να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του 54χρονου την περασμένη Τρίτη, η κ. Ιεροκηπιώτου είχε και τότε διατάξει όπως κρατηθεί ως υπόδικος ο επιχειρηματίας. Ο τελευταίος, ωστόσο, είχε επικαλεστεί αδιαθεσία και είχε εισηχθή στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, όπου κρατήθηκε για κάποια 24ωρα με στόχο να αξιολογηθεί η κατάστασή του. Βέβαια, στη χθεσινή διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου παρευρέθηκε και ο ίδιος. Την κατηγορούσα Αρχή εκπροσωπεί ο Θανάσης Παπανικολάου.

Το ατύχημα είχε σημειωθεί στις 13/8/2017 και είχε ως αποτέλεσμα τον κρίσιμο τραυματισμό της 25χρονης, τότε, Αγγλοκύπριας, Ρ. Χ. Η νεαρή τη στιγμή του σοβαρού ατυχήματος βρισκόταν εντός φουσκωτού («θαλάσσιος καναπές»), το οποίο συρόταν από σκάφος γνωστής εταιρείας θαλασσίων αθλημάτων. Μαζί της στο φουσκωτό βρισκόταν η -επίσης κυπριακής καταγωγής- 17χρονη ξαδέρφη της και φίλη τους από την Ολλανδία.

Σε κάποια στιγμή το ταχύπλοο που ανήκει στον 54χρονο καταδικασθέντα και οδηγείτο από τον ίδιο, βρέθηκε στην πορεία του σκάφους της εταιρείας θαλάσσιων σπορ. Οι προπέλες του ταχύπλοου του κτύπησαν την τότε 25χρονη προκαλώντας πολύ σοβαρά τραύματα στο κάτω μέρος του κορμού της (σχίσιμο 25 εκατοστών και ακρωτηριασμό δακτύλου), για τα οποία χρειάστηκε μακροχρόνια νοσηλεία της.

Η 31χρονη -σήμερα- γυναίκα, λόγω του σχισίματος 25 εκατοστών (από το πίσω μέρος μέχρι τη βουβωνική χώρα), είχε χάσει τέσσερα λίτρα αίμα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει άμεσα η ζωή της. Έχει υποβληθεί σε πολλαπλές επεμβάσεις, χωρίς να έχει αποκατασταθεί η υγεία της.

Το Δικαστήριο την περασμένη Τρίτη έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο στις 15 από τις συνολικά 16 κατηγορίες που αντιμετώπιζε, υποδεικνύοντας μεταξύ άλλων ότι μετά το ατύχημα δεν παρείχε την απαιτούμενη βοήθεια στη σοβαρά τραυματία, η οποία τότε ήταν 25 ετών (το περιστατικό χειρίστηκε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας θαλάσσιων αθλημάτων, ο οποίος ήταν μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση). Η πιο σοβαρή κατηγορία για την οποία κρίθηκε ένοχος ο 54χρονος είναι αυτή της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβη στη βάση του άρθρου 231 του ποινικού κώδικα. Επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι επτά χρόνια, αλλά δόθηκε συγκατάθεση από τον Γενικό Εισαγγελέα για να δικαστεί συνοπτικά η διαδικασία από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου. Ένα επαρχιακό δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για επιβολή ποινής φυλάκισης μέχρι και πέντε έτη.

To Top