Νομοσχέδιο στη Βουλή για τη διαχείριση δεσμευμένων, κατασχεμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων, από εγκληματικές δραστηριότητες

Επικαιροποιούνται οι διατάξεις σχετικά με τον Φορέα Διαχείρισης των Δεσμευμένων, συμπεριλαμβανομένων των κατασχεμένων, και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων.

Κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση του Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Διαχείριση των δεσμευμένων, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχεμένων, και των δημευμένων περιουσιακών στοιχείων τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/23 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με πλαίσιο για την ανάκαμψη και την εξυγίανση κεντρικών αντισυμβαλλομένων και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) 1095/2010, 648/2012, 600/2014, 806/2014 και 2015/2365 και των οδηγιών 2002/47/ΕΚ, 2004/25/ΕΚ, 2007/36/ΕΚ, 2014/59/ΕΕ και (ΕΕ) 2017/1132, λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1238 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τη θέσπιση πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος (ΡΕΡΡ), και λοιπές διατάξεις»

Με το υπόψη σχέδιο νόμου προβλέπονται:

ΜΕΡΟΣ Α’

1.Επικαιροποιούνται οι διατάξεις σχετικά με τον Φορέα Διαχείρισης των Δεσμευμένων, συμπεριλαμβανομένων των κατασχεμένων, και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων [Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Γ.Δ.Σ.Δ.Ο.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών] και καθορίζονται οι αρμοδιότητες αυτού.

2.Συνιστάται στον ανωτέρω Φορέα Διαχείρισης, Κεντρικό Μητρώο Διαχείρισης Δεσμευμένων, συμπεριλαμβανομένων των κατασχεμένων, και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων (Κε.Μη.Δ.Δ.Δ.Π.Σ.), το οποίο λειτουργεί ως ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

3.Προβλέπεται η κατάθεση, με εντολή της δικαστικής αρχής, των χρηματικών ποσών και περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύονται ή κατάσχονται από την αρμόδια αρχή, στο Τ.Π.Δ., υπέρ του Φορέα Διαχείρισης και ορίζεται η διαδικασία διαχείρισης δεκτικών ή μη ακριβούς αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων.(άρθρα 1-13)

4.Ρυθμίζεται το πλαίσιο για τη διαχείριση δεσμευμένων κινητών περιουσιακών στοιχείων. Ειδικότερα μεταξύ άλλων ορίζεται:

-ο μεσεγγυούχος των ως άνω περιουσιακών στοιχείων και ο ρόλος του

-ο τρόπος εκποίησης ή διάθεσής τους από τον Φορέα Διαχείρισης κ.λπ. (άρθρο 14)

5.Καθορίζεται ο τρόπος διαχείρισης δημευμένων κινητών περιουσιακών

στοιχείων, των οποίων η κυριότητα περιέρχεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση στο Δημόσιο και παρέχεται η δυνατότητα είτε να τα εκποιεί είτε να τα διαθέτει προς αποζημίωση του θύματος ή κοινωφελείς σκοπούς σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική δικαστική απόφαση. (άρθρο 15)

6.Ρυθμίζεται το πλαίσιο για τη διαχείριση των δεσμευμένων ακινήτων περιουσιακών στοιχείων. Ειδικότερα μεταξύ άλλων:

-Προβλέπεται η εκμίσθωση ή η παραχώρηση της χρήσης τους με αντάλλαγμα, αποκλειομένης της εκποίησής τους.

-Παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) υπό τις αναφερόμενες προϋποθέσεις κ.λπ.(άρθρο 16)

7.Καθορίζεται ο τρόπος διαχείρισης δημευμένων ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, των οποίων η κυριότητα περιέρχεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και παρέχεται η δυνατότητα σε αυτό να τα χρησιμοποιεί για το δημόσιο συμφέρον ή για κοινωφελείς σκοπούς ή για την ικανοποίηση του θύματος σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα.(άρθρο 17)

8.α. Ορίζεται η διαδικασία επιστροφής των χρηματικών ποσών στον δικαιούχο εντόκως, σε περίπτωση που διαταχθεί άρση της δέσμευσης ή της κατάσχεσης των παρακατατεθέντων μετρητών, υπολοίπου χρηματοοικονομικών λογαριασμών ή μετρητών που περιέχονται σε θυρίδες και κατοχυρώνονται τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου και των καλόπιστων τρίτων.

β. Προβλέπεται η απόδοση των δημευμένων ποσών στο ελληνικό Δημόσιο ως δημόσιο έσοδο, συνεπεία έκδοσης αμετάκλητης απόφασης περί δήμευσης. (άρθρα 18 -19)

9.Καθορίζεται η διαδικασία απόδοσης:

-των ποσών που επιστρέφονται εντόκως στον δικαιούχο, σε εκτέλεση σχετικής δικαστικής απόφασης περί απόδοσης των οριζόμενων δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία εκποιήθηκαν ή αξιοποιήθηκαν κατά το στάδιο της δέσμευσης ή κατάσχεσής τους εφόσον δεν υφίστανται εκκρεμείς αξιώσεις τρίτων και αφού λάβει χώρα εκκαθάριση με επιμέλεια του Φορέα Διαχείρισης και

-των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ποσών που εισπράχθηκαν ως μίσθωμα ή χρηματικό αντάλλαγμα αφού αφαιρεθούν οι σχετικές δαπάνες διαχείρισης, που λαμβάνει χώρα μετά από την έκδοση αμετάκλητης απόφασης περί απόδοσης του ακινήτου στον ιδιοκτήτη του. (άρθρα 20 – 21)

10.α. Ορίζεται ως νόμιμος εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε.

β. Συστήνεται στον Φορέα Διαχείρισης τριμελής γνωμοδοτική επιτροπή και καθορίζονται η σύνθεση και τα καθήκοντά της. Η εν λόγω επιτροπή συγκροτείται με υ.α. (άρθρα 22 – 23)

11. Παρέχονται οι απαιτούμενες εξουσιοδοτήσεις, εισάγονται μεταβατικές διατάξεις και παρατίθενται οι καταργούμενες διατάξεις για την εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων του ως άνω Μέρους. (άρθρα 24-26)

 

ΜΕΡΟΣ Β’

Εισάγονται ρυθμίσεις για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/23 σχετικά με το πλαίσιο για την ανάκαμψη και την εξυγίανση κεντρικών αντισυμβαλλομένων και την τροποποίηση των μνημονευόμενων Κανονισμών και Οδηγιών. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

1.Προσδιορίζονται ο σκοπός, το αντικείμενο και το πεδίο εφαρμογής των

προτεινόμενων διατάξεων.(άρθρα 27-29)

2.α. Ορίζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως αρχή εξυγίανσης των κεντρικών αντισυμβαλλομένων στην Ελλάδα.

β.Καθορίζονται:

-οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον ανωτέρω Κανονισμό,

-οι διοικητικές κυρώσεις και άλλα διοικητικά μέτρα σε βάρος των παραβατών των προβλεπόμενων διατάξεων.(άρθρα 30-33)

3.Τροποποιούνται-συμπληρώνονται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ανωτέρω Κανονισμό (ΕΕ) 2021/23:

-διατάξεις των αναφερόμενων νόμων σχετικά με την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των Οδηγιών 2002/47/ΕΚ,2004/25/ΕΚ,2007/36/ΕΚ, 2014/59/ΕΕ και (ΕΕ) 2017/1132.(άρθρα 34-39)

-διατάξεις που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (άρθρα 40-43)

4. α. Συνιστώνται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι οριζόμενες θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου για τη στελέχωση της Μονάδας Εξυγίανσης Επιχειρήσεων Επενδύσεων και Κεντρικών Αντισυμβαλλομένων.

β. Προσδιορίζονται τα απαραίτητα προσόντα και η διαδικασία διορισμού του προβλεπόμενου προσωπικού.(άρθρο 44)

5.Παρέχεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η απαραίτητη εξουσιοδότηση για τη λήψη μέτρων εξυγίανσης, στο πλαίσιο του ανωτέρω Κανονισμού. (άρθρο 45)

 

ΜΕΡΟΣ Γ’

Θεσμοθετούνται διατάξεις για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1238 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019, σχετικά με τη θέσπιση Πανευρωπαϊκού Ατομικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος (ΡΕΡΡ) και ειδικότερα:

1.Ορίζονται οι αρμόδιες αρχές για την εποπτεία των παροχών και των διανομέων ΡΕΡΡ και για την εκτέλεση των προβλεπόμενων καθηκόντων, οι εξουσίες των αρμόδιων αρχών και οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε περιπτώσεις παράβασης του Κανονισμού, ήτοι:

α) δημόσια δήλωση, η οποία αναφέρει την ταυτότητα του φυσικού ή νομικού προσώπου και τη φύση της παράβασης,

β) έκδοση διαταγής προς το φυσικό ή νομικό πρόσωπο για τερματισμό της ελεγχόμενης συμπεριφοράς και αποφυγή της επανάληψής της,

γ) προσωρινή απαγόρευση στο υπαίτιο μέλος του διευθυντικού οργάνου της χρηματοπιστωτικής επιχείρησης, εποπτικού ή διοικητικού οργάνου ή σε κάθε άλλο υπαίτιο φυσικό πρόσωπο, από το να ασκεί καθήκοντα διοίκησης σε αυτές τις επιχειρήσεις,

δ) στην περίπτωση νομικού προσώπου, μέγιστο διοικητικό χρηματικό πρόστιμο που καθορίζεται σε πέντε εκατομμύρια (5.000.000) ευρώ ή σε ποσό ανερχόμενο έως και στο δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών του, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Διοικητικό του Συμβούλιο,

ε) στην περίπτωση φυσικού προσώπου, διοικητικό χρηματικό πρόστιμο ύψους έως και επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ,

στ) ανώτατο διοικητικό πρόστιμο τουλάχιστον στο διπλάσιο του ποσού του οφέλους που αποκομίστηκε από την παράβαση, όταν το όφελος αυτό μπορεί να προσδιοριστεί, ακόμα και στην περίπτωση που υπερβαίνει τα ανώτατα ποσά που αναφέρονται στις περ. δ’ και ε’.

2.Αποτελούν έσοδα του Δημοσίου τα πρόστιμα που επιβάλλουν οι αρμόδιες αρχές, βεβαιώνονται από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες και εισπράττονται κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

3.Τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους ή με χρηματική ποινή όποιος, χωρίς την απαιτούμενη καταχώρηση και άδεια, προβαίνει σε παροχή ή διανομή ΡΕΡΡ.(άρθρα 46 – 56)

 

ΜΕΡΗ Δ’ – Ε’

Επαναπροσδιορίζεται το ανώτατο όριο της αποζημίωσης που καταβάλλει το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων και προβλέπεται ότι δεν μπορεί να υπερβεί τα κατώτατα όρια ασφαλιστικών ποσών του χρόνου του ατυχήματος, με τον νόμιμο τόκο, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα.(άρθρα 59-64)

 

Κατεβάστε το Σχέδιο Νόμου από το hellenicparliament.gr

To Top