Το ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ στο Θέατρο Θορικού, στα μοναδικά Ορυχεία του Λαυρίου και στο Χάος της Καμάριζας

Το ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ οργανώνει μία μοναδική ξενάγηση – εξερεύνηση στην εξαιρετική ιστορικά, πολιτιστικά και γεωλογικά περιοχή του Λαυρίου, την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023, που θα περιλαμβάνει:

1. Ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο του Θορικού:
Το αρχαίο θέατρο στον Θορικό αναπτύσσεται στη βραχώδη πλαγιά του παράκτιου λόφου Βελατούρι, σε άμεση συνέχεια του ανασκαμμένου οικισμού του αρχαίου Δήμου των Θορικίων. Στο άμεσο περιβάλλον του, βρίσκεται προς τα Δ οικία και εργαστήριο καθαρισμού μετάλλων (πλυντήριο), και νότια της ορχήστρας νεκροταφείο σε χρήση από τον 6ο έως τον 4ο αι. π.Χ. Είναι επίμηκες με ευθύγραμμο κεντρικό τμήμα και καμπύλα άκρα.
Η ορχήστρα του θεάτρου είναι ορθογώνια παραλληλόγραμμη (περίπου 16 Χ30 μ.) με αποστρογγυλεμένες τις γωνίες προς το κοίλον. Στη νότια ελεύθερη πλευρά υποστηρίζεται από αναλημματικό τοίχο μήκους 24 μ. περίπου, τα άκρα του οποίου θεμελιώνονται πάνω στον φυσικό βράχο. Το δυτικό άκρο της ορχήστρας καταλαμβάνει ναΐσκος του Διονύσου, από τον οποίο σώζονται μόνον τα θεμέλια, και το ανατολικό ορθογώνια κατασκευή, πιθανός βωμός. Ο χώρος διαμορφώθηκε σταδιακά με διαδοχικές επεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να συνδέονται με τις αυξημένες ανάγκες για τη συγκέντρωση των δημοτών μετά την πολιτειακή μεταρρύθμιση του Κλεισθένους το 507 π.Χ. με σκοπό την οργάνωση και λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

2. Ξενάγηση στο Ορυκτολογικό και Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας & στο Μεταλλευτικό Φρέαρ “Serpieri No 1″ (είσοδος 2 ευρώ):
Βρίσκεται στον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου και μπορεί να διακριθεί εύκολα, λόγω του σιδερένιου πύργου του μεταλλευτικού φρέατος. Το μεταλλευτικό φρέαρ Serpieri No 1, βάθους 165 μ. (με ορυχεία πέντε επιπέδων), κατασκευάστηκε από τη Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου το 1880. Λειτουργούσε μέχρι το 1973 και είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της περιοχής.
Εκτός από τον ανυψωτικό πύργο, βλέπουμε το κτίριο όπου φιλοξενήθηκε ο κινητήρας κίνησης. Το κτίριο φιλοξενεί τώρα το Ορυκτολογικό και Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας. Κάποιος μπορεί επίσης να δει τη γέφυρα για τη φόρτωση του μεταλλεύματος, καθώς και τμήματα των υπαίθριων αποθηκών όπου γινόταν η επιλογή του μεταλλεύματος. Το μεταλλευτικό φρέαρ Serpieri No 1 χρησιμοποιήθηκε για την εξαγωγή του μεταλλεύματος καθώς και για την μεταφορά του προσωπικού στα υπόγεια μεταλλεία εξόρυξης.

3.Είσοδος και ξενάγηση σε τμήμα του ορυχείου:
Θα δούμε τις στοές και μέρος του μοναδικού παγκοσμίως ορυκτού πλούτου της Αττικής Λαυρεωτικής Γης, με 700 ορυκτά από τα 5.470 είδη ορυκτών που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί στη γη (τα 5.237 αναγνωρίζονται επίσημα από την Διεθνή Ορυκτολογική Ενωση (ΙΜΑ).

4.Επίσκεψη στο μοναδικό κρατήρα ΧΑΟΣ:
Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το σπάνιο όσο και απόκοσμο μνημείο της φύσης, που έχει την ονομασία ΧΑΟΣ, έναν κρατήρα σε σχήμα καρδιάς, με διάμετρο πάνω από 120 μέτρα και βάθος περίπου 55 μέτρα. Μια θεωρία αναφέρει ότι το Χάος δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ η πλέον λογική εκδοχή αποδίδει το γεωλογικό σχηματισμό στη γεμάτη υπόγειες στοές και μεταλλευτικά τούνελ περιοχή και την κατάπτωση της οροφής ενός μεγάλου σπηλαίου.

5.Επίσκεψη στα αρχαία μεταλλευτικά πλυντήρια του Παγκοσμίου Γεωπάρκου της UNESCO Λαυρεωτικής:
To γεωπάρκο Λαυρεωτικής είναι μια περιοχή εκτάσεως 262 τ.χλμ. με έναν απίστευτο περιβαλλοντικό – γεωφυσικό πλούτο που (μεταξύ άλλων) περιλαμβάνει περίπου 1000 μεταλλευτικές στοές και ισάριθμα φρεάτια και 50+ γεωτόπους.

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Η συνάντησή μας θα λάβει χώρα στις 10.00′ στην είσοδο του Αρχαίου Θεάτρου Θορικού.

Η όλη δραστηριότητα είναι δωρεάν (πλην της εισόδου 2 ευρώ στο μουσείο) και η ξενάγηση θα λάβει χώρα από τον εξαιρετικό Βασίλη Στεργίου, που έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στην εξερεύνηση των ορυχείων του Λαυρίου.

Καλό είναι να έχετε ρούχα κατάλληλα για τη δράση μια και θα εισέλθουμε σε στοές, αθλητικά παπούτσια, όσοι έχετε προστατευτικό κεφαλής, νερό και κολατσιό για όσους πεινάσουν.

Μετά τη δραστηριότητα , όσοι επιθυμούν, θα συνεχίσουμε με διάλογο οργανικότητας, σε κάποιο από τα ταβερνάκια της περιοχής.

Ενημερώστε μας εγκαίρως για τη συμμετοχή σας στο cosmopolis.organicity@gmail.com

Σημείο συνάντησης ΕΔΩ

 

Κυριάκος Κόκκινος, Δικηγόρος, Πρόεδρος Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ

To Top