Τέλος στις λιμνάζουσες υποθέσεις στο ΣτΕ – Κάθε μία θα χρεώνεται προσωπικά σε δικαστικό

Προανήγγειλε νέα Δικονομία για το Ανώτατο Δικαστήριο. Μέτρα και για έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων και από Εφετείο μέσα σε 550 ημέρες.

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου της Επικρατείας με στόχο την ταχύτερη έκδοση αποφάσεων εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης καθώς όπως σημείωσε, το αργότερο ως το τέλος του χρόνου, θα είναι έτοιμη νέα Δικονομία για το ΣτΕ, με στόχο την ταχύτερη εκκαθάριση των υποθέσεων από το ανώτατο δικαστήριο.

Πλέον όλες οι υποθέσεις που θα εισάγονται στο ΣτΕ, θα χρεώνονται προσωπικά η κάθε μία σε συγκεκριμένο δικαστικό, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση τους προκειμένου οι υποθέσεις, όταν φθάνουν στο ακροατήριο να είναι απολύτως έτοιμες, να μην αναβάλλεται η εκδίκαση τους και να μην λιμνάζουν.

«Αν τυχόν υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στη δικογραφία θα καλείται ο διάδικος να τις συμπληρώσει» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε, ότι οι υποθέσεις θα φθάνουν απολύτως έτοιμες προς εξέταση, είτε σε επίπεδο δικαστικού συμβουλίου είτε στο ακροατήριο, αν κρίνεται ότι είναι σοβαρές για να φθάσουν σε δίκη.

Νέα Δικονομία για το ΣτΕ: Υποθέσεις για οικονομική δραστηριότητα δεν πρέπει να συναντούν εμπόδια

«Τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει παρά πολύ είτε πρόκειται για επενδύσεις από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα, για τις επενδύσεις ή όταν πρόκειται για υποθέσεις που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα καθώς δεν πρέπει για αυτές τις υποθέσεις να συναντώνται πολλά εμπόδια» ανέφερε ο υπουργός.

Να σημειωθεί ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, υπάρχουν σε εκκρεμότητα περί τις 11 χιλιάδες υποθέσεις, ενώ σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Δικαστηρίου για το 2022 η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της μείωσης της εκκρεμότητας έχει αποτελέσματα αλλά δεν επαρκεί. Πάντως κατά την εν λόγω έκθεση ποσοστό πάνω από 86% των υποθέσεων που φθάνουν στο Δικαστήριο είναι αιτήσεις ακυρώσεως και αναιρέσεις.

Στόχος η έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων σε 550 ημέρες

Ο κ. Φλωρίδης στο ίδιο συνέδριο αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις για νέο δικαστικό χάρτη στη χώρα, που θα είναι έτοιμες σύντομα, ενώ σχετικά με τον θεσμό της ποινικής συνδιαλλαγής είπε ότι κάτι τέτοιο θα μπορεί να προχωρήσει στο εξής και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, κάτι που ως σήμερα δεν ισχύει. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε, ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων θα είναι η έκδοση απόφασης τελεσίδικης (δηλαδή και από το εφετείο) μέσα σε 550 ημέρες.

To Top