Τοξικολογική Ανάλυση σε τρίχες για Δικαστική Χρήση: Νέα επαναστατική μέθοδος για την ανίχνευση ναρκωτικών, φαρμακευτικών ουσιών και αλκοόλ πίσω στο χρόνο

Οι τοξικολογικές αναλύσεις στη τρίχα είναι ο απόλυτη επιστημονική απόδειξη στις δικαστικές υποθέσεις ώστε να πιστοποιηθεί η χρόνια χρήση και εξάρτηση ενός ατόμου σε ναρκωτικές, φαρμακευτικές ουσίες και αλκοόλ ή η χρόνια απουσία χρήσης.

Η ανίχνευση ναρκωτικών, φαρμακευτικών ουσιών και αλκοόλ σε τρίχες αποτελεί τη νέα επαναστατική μέθοδο στην επιστήμη της τοξικολογίας. Μέχρι πρότινος η δυνατότητα ανίχνευσης ουσιών περιοριζόταν σε δείγματα ούρων και αίματος, προσδίδοντας δυνατότητα ανίχνευσης μέχρι λίγα 24ωρα από τη χρήση. Πλέον με την ανάλυση δείγματος τριχών μπορούμε να ερευνήσουμε προγενέστερες περιόδους κατανάλωσης και συγχρόνως να προσδιορίσουμε το προφίλ του χρήστη: περιστασιακός, καθημερινός, κτλ. ενώ για κάποιες ουσίες μπορεί να προσδιοριστεί η ποσότητα κατανάλωσης ανά μήνα.

Πως γίνεται;: Όταν μια ναρκωτική ουσία εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μεταφέρεται μέσω των αιμοφόρων αγγείων στο θύλακα και στη συνέχεια «παγιδεύεται» στο σώμα της τρίχας. Οι τρίχες της κεφαλής μεγαλώνουν με μέση ταχύτητα περίπου 1 εκατοστό ανά μήνα, με κάθε εκατοστό τρίχας να αντιπροσωπεύει ιστορικό κατανάλωσης ουσιών 1 μηνός. Αναλόγως το μήκος της τρίχας που είναι διαθέσιμο μπορούμε να εξετάσουμε από 7 ημέρες έως χρόνια πριν.

Ενναλακτικά μπορεί να γίνει δειγματοληψία από άλλα σημεία του σώματος όπως οι μασχάλες, τα γεννητικά όργανα, το στέρνο, τα χέρια, τα γένια, κτλ., παρέχοντας επίσης πληροφορίες για τη χρήση σε προγενέστερους χρόνους.

Οι τοξικολογικές αναλύσεις στη τρίχα είναι ο απόλυτη επιστημονική απόδειξη στις δικαστικές υποθέσεις ώστε να πιστοποιηθεί η χρόνια χρήση και εξάρτηση ενός ατόμου σε ναρκωτικές, φαρμακευτικές ουσίες και αλκοόλ ή η χρόνια απουσία χρήσης. Οι Πραγματογνώμονες των εργαστηρίων Δικανικής Γενετικής και Τοξικολογίας DNAlogy (εγγεγραμμένοι στις λίστες Πραγματογνωμόνων της Εισαγγελίας και του Πρωτοδικείου για τη διενέργεια τοξικολογικών αναλύσεων)  διενεργούν σε όλη την Ελλάδα  (σωφρονιστικά ιδρύματα, κέντρα απεξάρτησης, κτλ) δειγματοληψίες για την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης εργαστηριακής τοξικολογικής ανάλυσης σε τρίχες. Τα αποτελέσματα εκδίδονται σε μορφή έκθεσης πραγματογνωμοσύνης, για χρήση ενώπιων των δικαστικών αρχών.

Δρ. Φιτσιάλος Γεώργιος

Διευθύνων Σύμβουλος της DNAlogy των Διαπιστευμένων εργαστηρίων Δικανικής Γενετικής & Τοξικολογίας

Πραγματογνώμων των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης σε θέματα Ανάλυσης DNA και Τοξικολογίας

To Top