Χρηματική αποζημίωση σε Σύριο που έμεινε 8 μήνες στη φυλακή

Ελευθερία Πελλού

Χρηματική αποζημίωση θα λάβει 34χρονος Σύριος, για τους περίπου οχτώ μήνες που πέρασε άδικα στη φυλακή, κατηγορούμενος για διευκόλυνση διακίνησης μεταναστών και κατοχή πλαστού εγγράφου.

Η σύλληψη του 34χρονου έγινε στις 3 Αυγούστου 2017 από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στο λιμένα Ακαντιάς, εντοπίστηκαν επτά (07) μετανάστες πριν την επιβίβασή τους σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, οι οποίοι σύμφωνα με δήλωσή τους, είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα απογευματινές ώρες της 01/08/17 με πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος.

Στη συνέχεια, κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου από τα στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας, εντοπίσθηκε και συνελήφθη ένας 34χρονος αλλοδαπός, ο οποίος αναγνωρίστηκε, ως το άτομο που κανόνισε τη μεταφορά τού ενός εκ των ανωτέρω μεταναστών με προορισμό την Αθήνα. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε μία (01) πλαστή άδεια οδήγησης που βρέθηκε στην κατοχή του 34χρονου συλληφθέντα, ενώ ο ίδιος παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και προσήχθη στον ανακριτή Ρόδου όπου και απολογήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 34χρονος είχε αρνηθεί τα όσα του καταλογίζονται και είχε δηλώσει, πως δεν είχε σχέση με το ταξίδι που επρόκειτο να κάνει ο αλλοδαπός στην Αθήνα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου Εισαγγελέα, ο 34χρονος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τις φυλακές. Στις 23 Απριλίου 2018, η υπόθεσή του εκδικάστηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και ο αλλοδαπός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και έξι μηνών με τριετή αναστολή και αφήνεται ελεύθερος.

Με την έφεση που άσκησε, η υπόθεση εκδικάστηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2022 από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και ο 34χρονος Σύριος, κρίνεται αθώος.

Έτσι στη συνέχεια προσέφυγε στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ζητώντας να αποζημιωθεί για το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2017 έως και τον Απρίλιο του 2018, που παρέμεινε στη φυλακή. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτησή του.

To Top