Στράτος Λούβαρης

Στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες για τη δολοφονική επίθεση, επιβλήθηκαν πολυετείς καθείρξεις.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικό σε κανέναν από τους κατηγορούμενους, ενώ και οι “12” θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκήσουν έφεση επί της πρωτοδικης απόφασης του.

Στο άκουσμα της απόφασης το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ, κάποιοι εξ αυτών, φώναξαν συνθήματα κατά των καταδικασθέντων όπως “μέσα δολοφόνοι, να σαπίσετε στη φυλακή”.

Αναλυτικά οι ποινές:

  1. (επ.) CARCIU (όν.) AFKSENDOS του ARTUR, γεν. 1999 στην Θεσσαλονίκη – 27 έτη (εκτιτέα 20)
  2. (επ ) GEGA ( ον ) ALEKSANDRO του ARTAN – Ισόβια και 20 έτη
  3. (επ.) ΤΖΟΥΡΟΒΙΤΣ (όν.) Οδυσσέα του Ιορδάνη, γεν. 2001 στην Θεσσαλονίκη – Ισόβια και 18 έτη
  4. (επ) DEMIRAZI (ον) ROXHERS του SOTIRAQ, γεν. 2002 στην Αλβανία – Ισόβια και 18 έτη
  5. ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δημήτριο του Παύλου, γεν. 2000 στην Πτολεμαΐδα – 24 έτη (εκτιτέα 20 έτη)
  6. ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ Στέργιο του Ευάγγελου, γεν. 1999 στις Σέρρες – Ποινή 20 ετών
  7. ΒΑΡΒΕΡΗΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Ιωάννη του Νικολάου, γεν. 2001 στη Θεσσαλονίκη – Ισόβια και 20 έτη
  8. ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ Νικόλαος του Βαλέριου, γεν. 2002 στη Θεσσαλονίκη – 19 έτη
  9. ΒΕΛΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Αλέξανδρος – Ηλία του Ευάγγελου, γεν. 1997 στην Αττική – Ισόβια και 20 έτη
  10. ΚΟΥΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης του Παρασκευά, γεν. 2001 στη Θεσσαλονίκη – Ισόβια και 22 (εκτιτέα 20 ετών)
  11. ΚΑΜΠΟ ή KAMBO Γκεράλντι ή GERALDI του Δημητερ ή DHIMITER, γεν. 1999 στην Αλβανία  – Ισόβια και 20 έτη
  12. ΜΠΙΣΚΟ-ΤΟΚΜΑΚΙΔΗ Κωνσταντίνο του Κων/νου, γεν. 2000 στη Θεσσαλονίκη – 22 έτη (εκτιτέα 20)

Σε όλους επιβλήθηκε ο όρος της απαγόρευσης προσέλευσης και παρακολούθησης αθλητικών αγώνων που παίζει η ομάδα του ΠΑΟΚ για πέντε έτη.

Η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Δήλωση των γονέων του Άλκη ( Αριστείδης Καμπανός και Μελίνα Κακουλίδου)
Δήλωση του δικηγόρου της οικογένειας, Γιάννη Πουλτσίδη

Αναλυτικά οι κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκαν

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση το δικαστήριο κήρυξε ένοχους και τους δώδεκα κατηγορούμενους, τους επτά ως αυτουργούς και τους πέντε ως συνεργούς στην ανθρωποκτονία.

Οι 12 νεαροί που έκατσαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (από άμεσο ανθρωποκτόνο δόλο) σε βάρος του Άλκη- οι επτά ως αυτουργοί και οι 5 ως συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη.

Αντίστοιχη ήταν η απόφαση –με ανάλογη μετατροπή της κατηγορίας, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πρώτου τραυματία νεαρού, ενώ για την περίπτωση του δεύτερου τραυματία, οι δικαστές έκριναν ένοχους, κατά πλειοψηφία, τους 11 για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και τον τελευταίο ως αυτουργό στην πράξη αυτή (οι μειοψηφήσαντες δικαστές είχαν την άποψη ότι θα έπρεπε να καταδικαστούν για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη).

Συγκεκριμένα, οι 12 καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για τις εξής πράξεις:

– Οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος και 11ος ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

– Ο 10ος ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά πλειοψηφία (5-2) για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

– Οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος ομόφωνα για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης, κατά περίπτωση, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Κανένα ελαφρυντικό

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, κατά την οπαδική επίθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο τον Φεβρουάριο του 2022.

Μετά από σχετική εισήγηση της εισαγγελέως, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψή τους και για τους δώδεκα. Υπενθυμίζεται πως η πλευρά της υπεράσπισης είχε ζητήσει την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας για όλους, του σύννομου βίου για τους έντεκα και κατά περίπτωση αυτό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας

Συγκεκριμένα, η έδρα συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως, Κυριακής Κλιάμπα, και αποφάσισε ομόφωνα να μην αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στους 12 κατηγορούμενους. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των “12” είχαν αιτηθεί, για λογαριασμό των εντολέων τους, τα ελαφρυντικά τα οποία αφορούν την μετεφηβική ηλικία (για όλους), τον σύννομο βίο (ζητήθηκε για τους 11 από τους 12), την ειλικρινή μεταμέλεια και τη μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά (κατά περίπτωση αυτά τα δύο).

Νωρίτερα η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για λογαριασμό των εντολέων τους, τα οποία αφορούν την μετεφηβική ηλικία (για όλους), τον σύννομο βίο (ζητήθηκε για τους 11 από τους 12), την ειλικρινή μεταμέλεια και τη μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά (κατά περίπτωση αυτά τα δύο), ενώ μετά την πρόταση της εισαγγελέως το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Η Κυριακή Κλιάμπα ξεκίνησε την πρότασή της σχετικά με τα ελαφρυντικά, αναφερόμενη σε αποφάσεις του Αρείου Πάγου τις οποίες είχαν επικαλεστεί αρκετοί εκ των συνηγόρων υπεράσπισης και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο, η ενασχόληση κατηγορουμένου με τα ναρκωτικά αναιρεί τον πρότερο σύννομο βίο και πως το λευκό ποινικό μητρώο συνεκτιμάται με το δικαστήριο.

«Δεν συνιστά ειλικρινή μετάνοια η απλή δήλωση συγγνώμης», τόνισε σχετικά με το ελαφρυντικό ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ αναφορικά με το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη σημείωσε πως το άτομο θα πρέπει να έχει αποτινάξει το παρελθόν και να έχει αλλάξει τρόπο ζωής.

“Είχαμε μία ομολογία. Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι ομολόγησαν τις πράξεις τους αλλά ομολόγησαν επιλεκτικά και όχι τις πράξεις τους, αλλά τη συμμετοχή τους και την παρουσία τους στην επίθεση. Αν ήθελαν να ομολογήσουν θα έλεγαν ότι έστω άγγιξαν τον Άλκη. Ομολογίες σε αυτή την αίθουσα δεν ακούστηκαν και αυτό αποδεικνύει γενικά τη στάση ζωής τους, την έλλειψη μεταμέλειας και τον προσχεδιασμό. Ακούσαμε “συγγνώμη” αλλά κατά τη γνώμη μου ήταν ξένη. H συγγνώμη απαιτεί συναίσθηση και ενσυναίσθηση, δύο στοιχεία που δεν διαφάνηκαν. Ήταν συνειδητή επιλογή να τελέσουν όσα τέλεσαν. Επίσης, όλοι τους συμβουλευτήκαν δικηγόρους και άρα δεν έπραξαν αυτοβούλως”, ανέφερε η εισαγγελέας, η οποία έκανε λόγο για συνειδητές επιλογές και πράξεις των κατηγορουμένων, τόσο το βράδυ της δολοφονικής επίθεσης όσο και στη μετέπειτα συμπεριφορά τους.

“Απέναντί μας έχουμε 12 νέους σε ηλικία κατηγορούμενους αλλά 12 ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Δώδεκα κατηγορούμενους που εργάζονται, άλλοι συνδράμουν στις οικογένειές τους, άλλοι ζουν μόνοι τους, είναι ανεξάρτητοι και ορίζουν τις ζωές τους. Δεν διακρίνονται από ανωριμότητα. Δώδεκα νέους που, μεταξύ άλλων, δεν τέλεσαν ένα οπαδικό επεισόδιο όπως όλα τα άλλα γιατί είχαμε απόφαση, οργάνωση, υποδομή και ήταν συνειδητή επιλογή κατόπιν ώριμης σκέψης. Η επιλογή ήταν συνειδητή γιατί όλοι είναι οργανωμένοι, ακολουθούσαν την ομάδα σε ταξίδια ακόμα και κατά τη διάρκεια του κορωνοιου που απαγορευονταν οι μετακινήσεις, γεγονός που συνηγορεί πως το πάθος για την ομάδα και το μίσος για τον εχθρό αναδεικνύει το μη σύννομο του βίου”, ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός σχετικά με την ελαφρυντική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου που πρότεινε να απορριφθεί.

“Τα εγκλήματά τους δεν αποτελούν εξαίρεση στη σταθερή στάση ζωής τους. Ορισμένοι χρήση ναρκωτικών, ορισμένοι οπλοφορία, ορισμένοι εμπλοκή σε άλλα επεισόδια. Δεν εξετράπησαν ξαφνικά σε αυτή τη βαρύτατη εγκληματική συμπεριφορά”, τόνισε.

“Δεν πονεσαν για αυτό που έκαναν”

“Επίσης, έχουμε δώδεκα νέους αλλά καθόλου επιπόλαιους. Τα μέτρησαν όλα πριν εμφανιστούν και από τη στιγμή που συνελήφθησαν. Απέκρυψαν τα πάντα και παραδέχθηκαν όσα δε μπορούσαν να κρύψουν και αυτά στα μέτρα τους. Δε μετανοησαν και δε πόνεσαν για αυτό που έκαναν και, κυρίως, δεν παραδέχθηκαν την εγκληματική τους συμπεριφορά και δε παραδέχτηκε κάνεις τους ότι άγγιξε τον Άλκη Καμπανό”, είπε χαρακτηριστικά η Κυριακή Κλιάμπα.

Η εισαγγελέας τόνισε ότι η τυπική συμπεριφορά των κατηγορουμένων στα καταστήματα κράτησης δεν αποτελεί απόδειξη μεταμέλειας. “Θεωρώ ότι είναι απλά και μόνο προσχηματική, για ευεργετικό σκοπό κράτησης και αναγνώριση ελαφρυντικών”, σημείωσε.

“Αν πραγματικά οι κατηγορούμενοι είχαν βελτιωθεί ως προσωπικότητες και είχαν δείξει μεταμέλεια, θα είχαν μιλήσει, έστω και ένας θα είχε πει τι πραγματικά τι είχε γίνει εκείνο το βράδυ και τι πραγματικά είχε συμβεί, έστω και ένας θα είχε πει ποιος χτύπησε τον Άλκη Καμπανού. Τα ελαφρυντικά δε μπορούν να έχουν εφαρμογή σε αυτούς”, τόνισε.

Η Κυριακή Κλιάμπα ολοκλήρωσε την πρότασή της λέγοντας χαρακτηριστικά πως “το δικαστήριο δεν συγχωρεί αλλά κρίνει αμερόληπτα”, με το ακροατήριο να ξεσπά σε χειροκρότημα μετά την εισήγηση για την απόρριψη των ελαφρυντικών.

To Top