Συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και έξι μηνών θα εκτίσει 26χρονος για δύο διαφορετικές υποθέσεις ληστείας, απόπειρα ληστείας αλλά και διακεκριμένη περίπτωση κλοπής.

Ο 26χρονος είχε δικαστεί και καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2023 από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, σε συνολική ποινή κάθειρξης 10 ετών και έξι μηνών για τις δύο διαφορετικές υποθέσεις που κατηγορούνταν.

Στη συνέχεια προσέφυγε στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου ζητώντας να συγχωνευθούν οι ποινές των δύο υποθέσεων του και έτσι το δικαστήριο αποφάσισε να του επιβάλει συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 6 μηνών.

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη υπόθεση, ο 26χρονος είχε επιχειρήσει να αρπάξει τη τσάντα από μαθήτρια ενώ αφαίρεσε και τέσσερα μηχανάκια από διάφορες περιοχές της Ρόδου.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και ένας ακόμη ομόφυλός του ηλικίας – σήμερα – 25 ετών, όμως επειδή το αδίκημα διαπράχθηκε το 2016 και τότε ο τελευταίος ήταν ανήλικος, η υπόθεση διαχωρίστηκε ως προς αυτόν για να λογοδοτήσει στο αρμόδιο δικαστήριο ανηλίκων.

Σε ό,τι αφορά τον 26χρονο στις 15 Μαρτίου 2023 κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 5 ετών και 6 μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρωτόδικα ο 26χρονος, τον Οκτώβριο του 2020 είχε δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου (δικάστηκε ωσεί παρών) και του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης έξι ετών για την κατηγορία της απόπειρας ληστείας κατά συναυτουργία και φυλάκιση δέκα μηνών για την πράξη της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και δέκα μήνες φυλάκιση για την κλοπή κατ’ εξακολούθηση, δηλαδή κατά συγχώνευση ποινή κάθειρξης έξι ετών και δέκα μηνών, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το περιστατικό είχε σημειωθεί την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 το απόγευμα επί της οδού Εργάνης Αθηνάς όπου κινούνταν πεζή η 17χρονη – τότε- μαθήτρια.

Τότε, την πλησίασαν οι δύο Ρομά οι οποίοι επέβαιναν σε δίκυκλο μοτοποδήλατο και προσπάθησαν να της αφαιρέσουν το σακίδιο που είχε στον ώμο της. Όταν η μαθήτρια δεν άφησε να της το πάρουν οι δύο δράστες την χτύπησαν με τα χέρια τους στο πίσω μέρος του κεφαλιού της και τράπηκαν σε φυγή.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου που ανέλαβαν άμεσα τη διερεύνηση του περιστατικού κατάφεραν να εντοπίσουν και να προσάγουν τους δράστες, οποίοι αναγνωρίστηκαν ανεπιφύλακτα από την 17χρονη και εξεταζόμενοι παραδέχτηκαν την πράξη τους.

Επίσης στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας διακριβώθηκε ότι οι δράστες το τριήμερο από τις 4 έως 06.10.2016 αφαίρεσαν από διάφορες περιοχές της Ρόδου (από Κρεμαστή και την πόλη της Ρόδου), τέσσερα δίκυκλα (2 μοτοποδήλατα και 2 μοτοσυκλέτες).

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, τους ασκήθηκε ποινική δίωξη και παραπέμφθηκαν στην κα Ανακρίτρια Ρόδου όπου απολογήθηκαν για όσα τους καταλογίζονται και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αφέθηκαν ελεύθεροι, ο 25χρονος χωρίς όρους και ο 26χρονος με τον όρο της εμφάνισής του μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Οι ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών
Η δεύτερη υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε ο 26χρονος σε κάθειρξη 5 ετών με το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, αφορά δύο ληστείες που διέπραξε το 2016 μαζί με έναν – τότε ανήλικο- ομόφυλό του, σε βάρος δύο ηλικιωμένων γυναικών, στη Ρόδο.

Η υπόθεση είχε διαλευκανθεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, οι οποίοι μαζί με τον 26χρονο είχαν συλλάβει και τον τότε 15χρονο ομόφυλό του, για τον οποίο όμως η υπόθεση διαχωρίστηκε καθώς ήταν ανήλικος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δύο Ρομά τις πρώτες πρωινές ώρες στις 22 Νοεμβρίου 2016 μπήκαν στο σπίτι ηλικιωμένης γυναίκας η οποία κοιμόταν και μόλις τους αντιλήφθηκε και ξύπνησε. Αφού την περιόρισαν στον χώρο, τότε ανενόχλητοι αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ και μερικές εικόνες Αγίων!

Οι ίδιοι στις 29 Νοεμβρίου 2016 το απόγευμα άρπαξαν με τη βία τσάντα από ηλικιωμένη που κινούνταν πεζή στην πόλη της Ρόδου, η οποία περιείχε το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ!

Μαζί με τους Ρομά είχε συλληφθεί και η 35χρονη μητέρα του 15χρονου κατηγορούμενη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, η οποία και παρέδωσε στους αστυνομικούς το ποσό των 200 ευρώ. Τα χρήματα κατασχέθηκαν και επιστράφηκαν στην ηλικιωμένη με την τσάντα.

Σημειώνεται ότι, οι δράστες εξεταζόμενοι είχαν αναγνωριστεί από τις ηλικιωμένες, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία ο 26χρονος τον Σεπτέμβριο του 2017 κάθισε στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί Κακουργημάτων κατηγορούμενος για ληστεία από κοινού και κατά συρροή και κρίθηκε ένοχος σε πρώτο βαθμό, όπου του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 5 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

To Top