Ανασφάλιστος οδηγός αυτοκινήτου καλείται να πληρώσει 565.000 ευρώ ψυχική οδύνη για θανατηφόρο τροχαίο στη Ρόδο

Είχε ανασφάλιστο το όχημά του και δεν είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία μεταβίβασης

Μία σημαντική και ενδιαφέρουσα δικαστική απόφαση για θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στη Ρόδο με το όχημα του οδηγού που το προκάλεσε να είναι ανασφάλιστο, έλαβαν τα δικαστήρια τον περασμένο Ιούλιο.

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη απόφαση είναι το σκέλος αυτής της δικαστικής απόφασης και για τη «Μεταβίβαση αυτοκινήτου χωρίς ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταβίβασης της κυριότητας».

Η απόφαση στη νομική της διάσταση δημοσιεύεται στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, Τεύχος Μάιος – Ιούνιος 2023 και έχει ως εξής:
1. Ψυχική Οδύνη 565.000 ευρώ Επιμεριζόμενη ανά: 100.000 ευρώ στη σύζυγο ανά 80.000 ευρώ για κάθε από τα τρία τέκνα (σύνολο 240.000 ευρώ) ανά 80.000 ευρώ για καθένα από τους δύο γονείς (σύνολο 160.000 ευρώ) 50.000 ευρώ στον αδελφό 15.000 ευρώ στην πεθερά.

2. Έννοια Κατόχου Μεταβίβαση Αυτοκινήτου Χωρίς Ολοκλήρωση των Διαδικασιών Μεταβίβασης της Κυριότητας.

Αποκλειστικά υπαίτιος του ένδικου τροχαίου ατυχήματος και του θανάσιμου τραυματισμού του οδηγού συγγενή των εναγόντων κρίθηκε ο εναγόμενος οδηγός του ανασφάλιστου Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, καθώς οδηγούσε στην επίδικη επαρχιακή οδό υπό την επήρεια μέθης ( 0,73 mg/l πρώτη μέτρηση και 0,77 mg/l δεύτερη μέτρηση), με υπερβολική για τις περιστάσεις ταχύτητα των 110 χλμ/ω (αντί του επιτρεπομένου ορίου ταχύτητας των 90 χλμ/ω), με επικίνδυνα ελαστικά του αυτοκινήτου του λόγω σημαντικής φοράς που είχαν υποστεί με μειωμένη πρόσφυση, ενώ δεν διέθετε και δελτίο τεχνικού ελέγχου σε ισχύ, και εξερχόμενος από δεξιά της πορείας του σε επικίνδυνη στροφή, απώλεσε τον έλεγχο του οχήματός του και εκτράπηκε αριστερά της πορείας του, και εισήλθε αιφνίδια στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί πλαγιομετωπικά με το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε κανονικά ο συγγενής των εναγόντων, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του τελευταίου.

Κρίθηκε ότι ο πρώτος εναγόμενος υπαίτιος οδηγός θεωρείται κάτοχος του ζημιογόνου αυτοκινήτου και ευθύνεται με την ιδιότητά του αυτή. Συγκεκριμένα το ζημιογόνο αυτοκίνητο αγοράστηκε για λογαριασμό του και κατόπιν εντολής του από την αδελφή του με ιδιωτικό συμφωνητικό από την πωλήτρια, χωρίς να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης της κυριότητας.

Λίγες ημέρες μετά την κατάρτιση του ανωτέρω συμφωνητικού, ο υπαίτιος οδηγός παρέλαβε το αυτοκίνητο στην Αθήνα και το μετέφερε στν Ρόδο, τόπο κατοικίας του, αναλαμβάνοντας πλήρως τα έξοδα συντήρησής του και έκτοτε και μέχρι τον χρόνο του ατυχήματος χρησιμοποιούσε μόνο αυτός το αυτοκίνητο και το εκμεταλλευόταν για δικό του όφελος.

To Top